Már a komáromi akkugyárnak kínos, amit a magyar hatóság megenged

Óriási probléma adódott a komáromi akkugyárhoz köthető emissziós határértékekkel: a hatóság az előírt uniós NMP-kibocsátás 75-szörösét engedélyezte.

2024. július 25., 15:13

Szerző:

A Greenpeace Magyarország szerint trükköznek a komáromi akkugyárhoz köthető emissziós határértékekkel, így szabálytalanul magas NMP-kibocsátást engedélyez a telephelyen a hatóság. A zöldszervezet ezért hivatalos levélben követeli a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivataltól, hogy módosítsa az SK cégcsoporthoz tartozó akkugyár és a mellette lévő NMP feldolgozó üzem környezethasználati engedélyét. Azok ugyanis NMP-oldószerre 150 mg/m³-es kibocsátási határértéket engedélyeznek,

ráadásul jelenleg három egymás mellett lévő üzemnek van erre engedélye, amit a Greenpeace szerint a jogszabályok alapján egybe kellene számítani.

Ráadásul a zöldszervezet szerint az uniós szabályozás egyértelmű: a rákkeltő, mutagén és szaporodási képességeket károsító anyagokra 2 mg/m³ kibocsátási határértéket szabadna csupán engedélyezni. A Greenpeace álláspontja szerint a Komáromban jelenleg engedélyezett magas NMP-kibocsátási (N-metil-2-pirrolidon) határérték szabálytalan és veszélyezteti az egészséget és a környezetet.

Ezért arra kérik az illetékes kormányhivatalt, hogy módosítsa a komáromi SK akkumulátorüzem és a mellette lévő JWH Kft. NMP feldolgozójának Egységes Környezethasználati Engedélyét, és módosítsa az NMP kibocsátás határértékét a jogszabályoknak megfelelően. A Greenpeace Magyarország ezen kérését arra alapozza, hogy ellenkező esetben károsodhatnak a születendő gyermekek, így mint szaporodási képességeket károsító anyagra az NMP-re a szigorúbb kibocsátási értéket kell alkalmazni.

A zöldszervezet szerint egyébként Komáromban gyakoriak az akkumulátorgyártáshoz köthető balesetek, szennyezések, a helyiek és az üzemben dolgozók pedig rendszeresen panaszkodnak a kellemetlen vegyszerszagra.

„Elfogadhatatlan, hogy ahogyan a hatóságok értelmezik a jogszabályokat, az jelentős könnyebbséget ad a szennyező cégeknek, és különféle trükközésekkel az akkumulátorüzemek még alacsonyabb költségekkel működhetnek, miközben káros anyagokat bocsátanak ki a környezetbe” 

– közölte a mostani eset kapcsán Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője. Hozzátette, az NMP különösen kockázatos anyag, ezért kiemelten fontos lenne, hogy a legszigorúbb, minimális kibocsátási határértéket állapítsák meg rá.

A Greenpeace Magyarország azt várja a hatóságoktól, hogy módosítsák az akkumulátorgyártással összefüggésben működő NMP-t használó üzemek környezethasználati engedélyét, és a jelenlegi 150 mg/m³ helyett csak 2 mg/m³ kibocsátási határértéket engedélyezzenek a teljes üzem vonatkozásában.

A zöldszervezet július 9-i megkeresésére a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal egyébként július 16-án válaszolt és jelezte, hogy az SK Battery Manufacturing Kft. maga is kérte a jelenlegi engedélyének felülvizsgálatát, melynek következtében az NMP-határérték módosítása is meg fog történni. 

(Kiemelt képünkön az SK akkumulátorüzem. Forrás: SK on HUngary Facebook oldala)