A Fidesz és a Tisza Párt sem állt a Greenpeace mellé

Hat hazai párt tett zöld vállalásokat a Greenpeace kérésére.

2024. június 6., 10:01

Szerző:

A Greenpeace azt kérte a pártoktól, hogy többek között olyan ügyekben tegyenek zöld vállalásokat, mint az akkumulátorüzemek szigorúbb szabályozása, egy erős természet-helyreállítási jogszabály elfogadása, a fosszilis projektek uniós tilalma, vagy a műanyagszennyezés radikális csökkentése.

Hatan támogatják a Greenpeace-t

A kezdeményezéshez csatlakozva Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek), Ungár Péter (LMP- Zöldek), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta  (MKKP) és Róna Péter (a Jobbik- Konzervatívok) vállalta, hogy pártja képviselni fogja a Greenpeace összes pontját, amennyiben bekerülnek az Európai Parlamentbe. A 2RK Párt a 10-ből 2 pont kapcsán (a növényvédő szerek visszaszorítása, illetve az új fosszilis projektek tilalma) nem tudott garanciát vállalni, a másik 8-ban azonban támogatja a Greenpeace követeléseit – olvasható a szervezet közleményében

A két legnagyobb párt, a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt azonban nem állt a zöld szervezet követelései mellé. A Greenpeace megkeresésére sem reagáltak, de nem adott választ a Mi Hazánk, a Megoldás Mozgalom és a Mindenki Magyarországa Néppárt sem. Így kérdéses, hogy ezeknek a pártoknak a képviselői megválasztásuk esetén mennyire fogják figyelembe venni az alapvető környezet- és természetvédelmi szempontokat Európai Parlamenti munkájukban. 

 

A Greenpeace 10 pontos tervezete

Május közepén a zöld szervezet egy 10 pontos nyilatkozat elfogadására kérte az Európai Parlamenti választáson induló pártok, szervezetek hazai listavezetőit. A 10 pont része az akkumulátor-iparág környezeti szabályainak szigorítása, haladéktalan klímavédelmi célok elfogadása, mezőgazdaság- és biodiverzitásvédelmi sürgős intézkedések, valamint határozott lépések a műanyagkrízis megállítására.

 A Greenpeace szerint végre cselekedni kell, ha túl akarjuk élni ezt az évszázadot. Ezért nyitottak a szakmai együttműködésre az összes párttal a környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítése érdekében. A következő ciklus végén pedig zöld szempontból fogják  értékeln ia most bejutó pártok és képviselők munkáját. Ráadásul az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Magyarország kiemelt figyelmet kap majd az év második felében, ezért sem mindegy, hogyan képviseli majd a környezetvédelmet.

(Képünk illusztráció: Greenpeace aktivisták tüntetése Budapesten, 2019. november 29. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)