Nem lesz olyan könnyű elsumákolni az akkugyárak vízszennyezését

Megmérték az ivóvíz lítiumtartalmát 2021-ben és 2022-ben.

2023. augusztus 10., 12:39

Szerző:

A Duna vizét országszerte tíz mérési ponton vizsgálták meg a kutatók a fővárosban és megyeszékhelyeken, illetve 16 ásványvizet adó kutból is vettek mintát 2021 és 2022 szeptembere között. E szerint az étrendi ajánlás töredékét teszi ki az a lítiummennyiség, amit átlagos folyadékfogyasztás mellett a magyarországi ivóvízzel a szervezetünkbe vihetünk Dobosy Péter, Illés Ádám, Endrédi Anett és Záray Gyula Nature-ben publikált kutatása szerint. 

Jelenleg az ivóvíz átlagosan literenként öt mikrogrammot tartalmaz az alkálifémből, ez pedig referenciaértékként szolgálhat a nemrégiben bejelentett üzemlétesítések hatásvizsgálatakor. (Egy hetven kilós felnőtt ajánlott napi lítiumadagja 1 milligramm) – számol be a kutatásról a G7.

Az akkumulátoripari beruházások nyomán egyre többször merülnek fel a víz szennyezésével kapcsolatos aggodalmak. Ezek nem csak lítiummal, hanem a működésük során használt oldószerekkel is szennyezhetnek. Katódgyártáskor használt például a N-metil-2-pirrolidon (NMP), amely toxikus, irritáló és magzatkárosító hatású. A gödi Samsung gyár közelében lévő öntözőkutakban fellelhető volt az anyag.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay)

 

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt