Tüttő Kata: nonszensz, hogy féláron kapják a vizet az akkugyárak

A főpolgármester-helyettes szerint itt az ideje a jogszabály-változtatásnak, de félő, hogy Budapest ebből is rosszul fog kijönni.

2023. július 24., 12:44

Szerző:

A Fővárosi Vízműveknek féláron kell adnia a vizet például a hoteleknek, az erőműveknek, sőt, az akkugyáraknak is. Ebből per lesz – írja a Népszava.

A lap idézte Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettest, aki szerint az egész hazai vízszakma megnyugodott attól, hogy a kormány végre önálló államtitkárságot hozott létre a vízügyek kezelésére és nekilátott a vízdíjak rendezését célzó törvénymódosításnak.

Tüttő Kata ugyanakkor attól tart, hogy a Fidesz által diktált feltételek miatt egy átláthatatlan, torz, de Budapestet mindenképpen hátrányos helyzetbe hozó jogszabály-változtatásra készülnek az államtitkárságon.

A fővárosban az ivóvíz kutakból való kitermelése és eljuttatása a háztartásokhoz, az ehhez szükséges infrastruktúra működtetése, karbantartása és pótlása csaknem a duplájába kerül a bevételeknek. A Fővárosi Vízművek idei várható vesztesége 10 milliárd forint lesz, amelyet a fővárosi önkormányzatnak kellene beletenni a kasszába.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011-es törvény szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) feladata többek között a közműves ívóvízellátás és a szennyvízelvezetés szolgáltatási díjára való javaslattétel a közműcégek adatközlése alapján. Az illetékes minisztériumnak ezen javaslat alapján kellene évente döntenie a díjváltoztatásról és megállapítani az új árat. A díj megállapítása során a költségmegtérülés elve alapján figyelemmel kell lenni a szolgáltató költségeire, valamint ösztönözni kell a biztonságos és hatékony gazdálkodáshoz szükséges beruházások elvégzését, a szolgáltatás minőségének javítását.

„Nonszensz, hogy sok más mellett a Karmelita kolostornak, Tiborcz szállodáinak, állami intézményeknek és cégeknek, erőműveknek, de még a kormány által országba hívott vízfaló akkumulátorgyáraknak is kedvezményesen, féláron kell ivóvizet adni. Ez akár tiltott támogatásnak is minősülhet” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

Rengeteg víz folyik el feleslegesen

A csőtörések egyre nagyobb száma, illetve a vezetékeken mért átlagosan 20-25 százalékos, de néhány településen akár 40-80 százalékos vízveszteség. Vagyis 100 liter rendszerbe belepumpált vízből 20 vagy akár 80 liter is elfolyik. 

(Kiemelt képünk:Karácsony Gergely és Tüttő Kata a vízművek szentendrei-szigeti üzemében. Forrás: Karácsony Gergely Facebook.)