Hatalmas változás jön a YouTube-on, nagyon sok mindenkit érint

A YouTube módosítja a tartalomajánló algoritmusát. 

2024. szeptember 6., 12:03

Szerző:

A YouTube platformja a jövőben nem ajánl olyan videókat tiniknek, amelyek bizonyos edzettségi szintet, testsúlyt vagy fizikai jellemzőket idealizálnak. A döntést azt követően hozta meg a vállalat, hogy szakértők figyelmeztették őket, az ilyen tartalom többszöri megtekintése káros lehet a fiatalok mentális egészségére, valamint hozzájárulhat a testképzavar kialakulásához – írja a The Guardian.

Nem tiltásról van szó 

A platformon egyébként a jövőben is lehetősége lesz a 13-17 éves korosztálynak efféle videókat néznie, azonban az algoritmus nem fog a fiatal felhasználók számára kapcsolódó tartalmakat felajánlani.  A YouTube szerint az ilyen tartalom nem sérti az irányelveket, de ismételt megtekintésük valóban hatással lehet a felhasználók jólétére. A világszerte bevezetésre kerülő új irányelvek olyan tartalmakra vonatkoznak, melyek bizonyos edzettségi szintet, testsúlyt vagy fizikai jellemzőket idealizálnak másokkal szemben. Sőt, az olyan szépségápolási tartalmakról is szó van, melyek azt ígérik, hogy egy-egy smink trükk bevetésével karcsúbbnak tűnhet például az orr. A biztonsági keretrendszer az Egyesült Államokban már működik is. 

Az egészséges testkép 

Allison Briscoe-Smith gyerekekkel foglalkozó klinikai pszichológus úgy véli, ezek a védőkorlátok nagyon fontosak, mert segíthetnek a kamaszoknak az egészséges testkép fenntartásában, ami különösen a fiatal korban lényeges, hiszen ilyenkor természetes folyamat része, hogy önmagunkat másokkal is összehasonlítjuk. A kérdés persze, hogy az intézkedés valóban eléri-e a célját, mivel a fiatalok nagy része nem a valós életkorát adja meg a platformra való regisztrációja során. 

A YouTube csak az első lépés? 

Sonia Livingstone, a London School of Economics szociálpszichológia professzora a változás kapcsán arról beszélt, hogy a Children's Society jótékonysági szervezet nemrégiben készült jelentése szerint az Egyesült Királyságban csaknem minden negyedik lány elégedetlen a megjelenésével, ez pedig feltehetően a világ többi pontján sincs másként. Livingstone szerint pontosan ezért nagyon pozitív lépés az algoritmusok megváltoztatása, hiszen a döntés hosszú távon előnyös lehet a sebezhető és mentális egészségügyi problémákkal küzdő fiatalok számára. 

 (Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)