Új fideszes generáció a régi ellen

2012. január 4., 10:05

Lázár János tegnap keményen beszólt Deutsch Tamásnak: az FN24-nek adott interjújában a frakcióvezető Deutsch MTVA előtti performansza kapcsán kifejtette, hogy sem azzal nem ért egyet, sem az EP-képviselőt „jó ideje jellemző alpári stílussal”, és hogy szerinte „ez a viselkedés méltatlan egy polgári erő képviselőjéhez.” Az eset nagyon szépen megmutatta, hogy egy olyan válságos helyzetben, mint amilyenben a kormánypárt van, mennyire máshogyan viselkednek a régi és az új fideszesek.

A régiek: nekik már többet szabad

Egy igen tipikus tévedés, amit a politikában el szokás követni, hogy az ember a saját politikai oldalát rendkívül heterogénnak, míg az ellenfelét teljesen egységesnek látja. A magyar baloldalon például nagyon tisztán él az az elképzelés, hogy a Fidesz egyfajta katonai szervezet: a vezénylő tábornok mögött egy teljesen fegyelmezett hadsereg vonul, ahol rend uralkodik és ahol a katonák egymással sosem párbajoznak. Természetesen ez egy fals elképzelés.

Látható, hogy a régi motorosok a mai napig valamiféle autonómiát élveznek a párton belül. Gondoljunk csak Kövér Lászlóra, aki a neki nem tetsző titkosszolgálati törvényjavaslatot gond nélkül megfúrta; Pokorni Zoltánra, aki nemmel szavazott a köznevelési törvényre és azt nyilatkozta, hogy a kormányfőbe vetett hit legyűrte a szakmai érveket; vagy éppen most Deutsch Tamásra, aki Lomnici Zoltán kiretusálása után nyíltan kritizálta a kormánypárt által elfoglalt közmédiát.

És ott van azoknak a régi, a párt politikáját 10-20 éve meghatározó fideszes politikusoknak a sora, akik legtöbbje egyszerűen hallgatásba burkolózik. Lehet, hogy csupán kivárnak, de az is lehet, hogy hallgatásukkal a kormány rendkívül nehezen vállalható politikájától próbálnak meg valamiféle távolságot tartani.


Az újak: nekik még bizonyítaniuk kell

A Fideszben azonban nincs mindenkinek ekkora önállósága: nem teheti meg mindenki, hogy vagy elegánsan félrálljon, vagy akár szembe is menjen a kormány és a párt meghatározó intézkedéseivel és kommunikációs paneljeivel. Sőt kifejezetten kevesen vannak, akiknek nem kell folyamatosan és nyilvánosan hűséget és egyetértést demonstrálni.

A Fidesz újabb generációjához tartozó politikusoknak karrierjük érdekében nap mint nap bizonyítaniuk kell elkötelezettségüket és lelkesedésüket, és még a legvállalhatatlanabb ügyekhez is kénytelenek az arcukat adni. Az új generáció politikusai közül ráadásul láthatóan sokan túlkompenzálnak. Még a szükségesnél is többet vállalnak be és még a kormány legmeghökkentőbb intézkedésein és magyarázatain is túlmennek, mert a hivatalos irányvonalnál is harsányabbnak és kurucosabbnak akarnak tűnni.

Ennek az ellentétnek a szóban forgó interjú tökéletes példája. A Lázár-Deutsch pengeváltás arról árulkodik, hogy a régi és önállósággal rendelkező fideszesek, illetve az állandó bizonyítási kényszerben szenvedő újak között egyre nagyobb a szakadék.

Konfliktusba torkollhat

Kérdés persze, hogy a meglévő ellentétek hová fejlődik. A Véleményvezér szerint amennyiben a Fidesz politikája nem tér le a mostani útról, vagyis a kormány végleg elidegeníti magától mind a mainstream európai politikát, mind a magyar középjobb rétegeket, úgy a régi és az új fideszesek között meglévő ellentét is könnyen valami sokkal látványosabb konfliktusba, neadjisten leszámolásba torkollhat.

Véleményvezér: Új fideszes generáció a régi ellen

2024. október 14., 13:17

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.