Már nem a koronavírus szedi a legtöbb áldozatot

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente 1,5 millió áldozatot szed a tuberkolózis. 

2022. október 25., 14:02

Szerző:

Ismét a tuberkulózis (tbc) az a fertőző betegség, amely a világon a legtöbb halálesetet okozza – írja az IFLScience. Dr. Mel Spigelman, a nonprofit TBC Szövetség elnöke szerint az utóbbi években gyengült a tuberkulózis elleni küzdelem, ahogy az emberiség a Covid-19-re fókuszált. 

Romló esetszámok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján világszerte évente 1,5 millió ember halhat meg a tbc miatt. Az esetek mintegy fele nyolc országra, Bangladesre, Kínára, Indiára, Indonéziára, Nigériára, Pakisztánra, a Fülöp-szigetekre és Dél-Afrikára korlátozódik. Az érintettek többsége szegénységben él.

A koronavírus mára naponta nagyjából 1449 halálesetet idéz elő, míg a tuberkulózis 4000-et. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19-et visszaelőzve ismét a tbc a legpusztítóbb fertőző betegség.  A tuberkulózis egy bakteriális fertőzés, amely jellemzően a tüdőt érinti, ám más testrészekre is átterjedhet. A betegség főbb tünetei az elhúzódó köhögés, mellkasi fájdalom, láz, hidegrázás, éjszakai izzadás, étvágytalanság, fogyás és fáradtság.

Noha a tbc rengeteg halált okoz, megfelelő kezeléssel gyógyítható, a páciensek jellemzően fél évig tartó antibiotikum-kúrát kapnak. Sajnos az antibiotikum-rezisztens tuberkulózis is egyre növekvő gondot jelent, a becslések alapján az esetek 5 százalékának hátterében állhat ellenálló baktérium.

Spigelman úgy látja, hogy az eddigi nagyon lassú haladásból visszafordulás lett. Mint hozzátette, félő, hogy a helyzet tovább romlik.

(Kiemelt képünk: A tuberkulózis baktériumok felhalmozódását bemutató ábra a tüdőtraktusban. CHRISTOPH BURGSTEDT / SCIENCE PHOT / CBR / Science Photo Library via AFP)

 

 

Magyarországon egyre többen vannak azok, akik nem használnak az interneten illegális tartalmakat: arányuk a tavalyi 78 százalékról az idén 85 százalékra nőtt, derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. idei, reprezentatív kutatásából.