Szívroham elleni gyógyszer készülhet a koronavírus elleni oltásból

A londoni King's College kutatói szerint a szívmegállás gyógyításához vezethet ugyanaz az mRNS-technológia, amit a Covid-oltásoknál is használnak.

2022. április 16., 16:02

Szerző:

A koronavírus elleni oltások előállításához is használt mRNS genetikai kódok nyomon követését most úgy próbálják felhasználni, hogy elősegítse a szívinfarktus miatti károsodás regenerálódását – írja a Blikk. Hasonló technológiát alkalmaztak egyébként a Pfizer és a Moderna koronavírus elleni vakcinák létrehozásához is. Most pedig ez az első olyan úttörő kutatás a világon, ami gyógyírt jelenthet a színinfarktust szenvedő betegek számára.

Mauro Giacca professzor a Timesnak adott interjújában elmondta: „Mindannyian bizonyos számú izomsejttel születünk a szívünkben, és ezek pontosan ugyanazok az izomsejtek, amelyekkel együtt meg fogunk halni. A szív sajnos nem képes helyreállítani önmagát egy szívroham után. Célunk tehát az volt, hogy olyan kezelést találjunk, amely képes meggyőzni a túlélő sejteket a szaporodásról.” Egy sérült emberi szív regenerálása néhány évvel ezelőttig csupán álom volt, de ennek az új technológiának köszönhetően hamarosan akár valósággá válhat.

„Pontosan ugyanazt a technológiát használjuk, mint a Pfizer és a Moderna vakcinák, hogy mikro RNS-eket fecskendezzünk a szívbe, elérve a túlélő szívsejteket, ezzel elősegítve azok proliferációját. Az új sejtek helyettesítenék az elhalt sejteket, és ahelyett, hogy heg képződne, a páciens új izomszövetet kap”

– magyarázta a professzor. 

Az új technológiát kutató tudósok emellett olyan kezelésen is dolgoznak, amely megakadályozza a sejtek szívroham alatti elhalását. A sérült sertésszívek regenerálására irányuló kísérletek eddig sikeresek voltak, az elkövetkező két évben pedig embereken tervezik majd tesztelni őket.

(Kiemelt képünk illusztráció. A COVID-19 mRNS vakcina fiolái. Fotó: Zhang Yuwei / XINHUA / Xinhua via AFP)