06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Szijjártó Péter: Magyarország 2024-ben űrhajóst akar küldeni a világűrbe

2019. november 27., 12:04

Szerző:

Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Űrügynökség (ESA) Space19+ miniszteri konferencián Sevillában szerdán.  – Az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. Magyarország számárára ez újabb fejlődési, kitörési lehetőség, fókuszában a második magyar űrhajós kiképzése és a Nemzetközi Űrállomásra történő felküldése szerepel, amelyet 2024-re reálisan megvalósíthatónak látunk az orosz Roszkoszmosz együttműködésben – fogalmazott a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter Sevillában, a Space 19+ konferencián
Fotó: KKM/Borsos Mátyás

Hangsúlyozta, Magyarország új külgazdasági és külpolitikai törekvései között szerepel, hogy újra kivegye részét a világűr békés célú felhasználásából.

Kérdéseket vet fel, hogy miért épp az orosz űrügynökséggel együttműködve szeretne magyar embert az űrbe juttatni a kormány,

ugyanis Magyarország 2015 óta teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek (ESA), melynek évi 5,2 millió euró hozzájárulást fizet.

Az ESA programjának keretében számos űrhajós jutott már az űrbe, de az ügynökség tervei szerint a 2030-as évek elejére embert küldene a Marsra.

40 éve egy török fiatalember majdnem megölte II. János Pál pápát. Bár a tettes, az akkor 23 éves Mehmet Ali Agca egészen 2010-ig börtönben ült, az indítékára máig nem derült fény, egymásnak ellentmondó vallomásai közül egyik sem volt bizonyítható.