Sátorozás a Minden közepén

2016. augusztus 15., 13:49

Másodszor rendezik meg a Gyüttment Fesztivált a Nógrád megyei Csobánkapusztán augusztus 25. és 28. között. A négynapos rendezvény a vidéki élet népszerűsítéséről szól. Tudásmegosztás és tapasztalatcsere – így hirdetik a szervezők. Egyesületek, alapítványok, közösségek mutatkoznak be, de egyéni utakról és választásokról is beszélnek előadók. Egyikük például arról, hogyan boldogul két kisgyermekkel egy közművek nélküli tanyán. De szó lesz a kisközösségekről, vegyszermentes gazdálkodásról és állattartásról, illetve egészséges életmódról is.

– És persze nem csak az előadásokról szól a program – mondta el a 168 Órának Kozma Gergely, a fesztivál egyik szervezője. – Esténként koncertekkel vezetünk le. Napközben pedig minden kipróbálható: lesz sajtkészítés, lehet vályogot vetni vagy fecskefalat készíteni. De ki lehet próbálni az önfenntartáshoz szükséges kézműveskedést is. Családias a hangulat: sokan jönnek gyerekkel vagy kutyával.
A szervezők által ajánlott szállások is passzolnak a szellemiséghez. Azt írják a rendezvény honlapján: „A fesztiváljegy tartalmazza mindenki számára az ötmilliárd csillagos szálláshelyet, mely tágas, szellős, árnyékos és tökéletesen nomád. Kábeltévé, ágy és mikrohullámú sütő több kilométeres körzetben nincs. Sátorozz a Minden közepén!”

Kozma Gergely azt mondja: eredetileg csak össze akartak hozni olyan embereket, akik hasonló érdeklődésűek, és egész évben az tölti ki a hétköznapjaikat, amiről szól ez a négy nap. Hogy a gazdálkodó beszélhessen a saját tapasztalatairól. Itt ugyanis nincs tankönyvi anyag.

– Végül fesztivállá nőtte ki magát a találkozó. A cél, hogy ne csak olyanok jöjjenek, akiknek már nem kell népszerűsíteni a környezettudatos vidéki életformát. A tavalyi tapasztalatok alapján akár ezer ember is szerezhet új élményeket és tudást nálunk.
H. E.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.