Rükverc

2012. március 21., 13:16

Ferge Zsuzsa, a világhírű – elsősorban a szegénységkutatással kapcsolatos vizsgálatai okán is közismert szociológus akadémikusunk szerint a mai kormány minden elképzelhető, sőt elképzelhetetlen eszközzel rombolja az „írástudó” értelmiség hitelét.

Képzett, autonóm és tapasztalt szakemberekre még a kormányzáshoz sem tart igényt, sorra érzékelteti a leghagyományosabb és legtöbb felkészülést igénylő szakmákkal, az orvosokkal vagy a karmesterekkel, a zenészekkel is, hogy nélkülözhetők.

Szavakban és tettekben anyagilag és szimbolikusan egyaránt a „látványsportokat”, ezen belül kiemelten a futballt minden művészet és a tudományok fölé helyezi.

„Az az érzésem, hogy visszafelé rohanó időgépben ülök, ami az európai civilizáció irányába eddig nagyon keservesen megtett úton megy hátrafelé – írja Ferge Zsuzsa a HVG-ben. És magyarázatként kifejti: – Ma legalább két folyamat miatt érzem úgy, hogy rükvercbe tették a civilizációt előrevinni akaró időgépet. Az egyik, hogy az állam lemond számos civilizációs közfeladatáról. A másik, hogy a mai kormány intézkedéseinek és szemléletének horizontja nem a jövő, hanem kevésbé civilizált, ha tetszik, barbárabb régmúlt, szigorú büntetésekkel szabályozott félfeudális-keresztény-kon-zervatív világ.”

Róna György
E-mail