Regenerációs csoda: új agyat növeszt a levágott fejű féreg

A Tufts Egyetem kutatói megállapították, hogy a Planaria néven ismert apró, sárgás színű laposféreg, amit előszeretettel tanulmányoznak hajmeresztő regeneratív tulajdonságai miatt, egészen meglepő módon tudja visszanöveszteni a testrészeit. Miután levágták a fejét és a nyakát, a teste még az agyat is pótolni tudja, amellyel gyorsan újratanulhatja elvesztett tudását.

2013. július 14., 15:23

A kutatók kontrollált körülmények között tesztelték az állat memóriáját, azt mérve meg, hogy milyen gyorsan találnak rá a táplálékra. Ezek a kis férgek utálják a nyílt terepet és a fényt, de a kísérletben szereplő példányokat betanították, hogy a kellemetlen terepviszonyokkal dacolva is próbáljanak táplálékot keresni.

A kiképzett állatok fejük levágása után is legyűrték zsigeri félelmüket, és sokkal hamarabb rátaláltak az élelemre, mint a képzetlen társaik. Régi tudásuk nem tért vissza azonnal, de elég volt egyszer megismételni a korábbi kiképzést – írja az Index.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a férgek hogyan képesek minderre. A kutatók felvetették, hogy az állat bizonyos emlékeket valószínűleg nem is az agyában tárol, hanem valahol máshol a testében. A másik ötletük az, hogy a kiképzés során az agy megváltoztatta az idegrendszer működését, és a regeneráció folyamata során ezek a módosítások hatással lehetnek az új agy fejlődésére.

A tudósok abban bíznak, hogy a kérdés tisztázása után jobban megértik a memória működését és a tanulás folyamatát. Bár egy végtelenül egyszerű lényről van szó, ez korántsem jelenti azt, hogy a Planaria alkalmatlan lenne az emberi viselkedés tanulmányozására – a féreg most is segítséget nyújt a drogfüggőség és az elvonás kutatásában.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.