Ráijeszt a cápára az új védőruha

Ausztrál kutatók szerint sikerült kifejleszteni egy olyan szörfruhát, ami megvédheti a viselőjét a cápatámadásoktól. A ruha csak a mintázatában tér el a hagyományos daraboktól: az egyik típusra világos és sötét formák véletlenszerű váltakozását festették, a másikon pedig széles csíkok láthatók.

2014. február 20., 12:19

A perthi központú SAMS (Shark Attack Mitigation Systems, a cápatámadások mérséklésén dolgozó szervezet) és a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói közösen dolgozták ki a különleges dizájnt. A szakemberek szerint a cápák a támadások előkészítése során főleg a vízben terjedő illatokat és gyenge elektromos mezőket figyelik, de a látás az az érzék, amire a támadás utolsó fázisában hagyatkoznak, itt van esélye a különleges festésnek. A véletlenszerű formák összezavarhatják a cápát, a széles csíkok pedig azt sugallhatják az állatnak, hogy a préda veszélyes, például mérgező lehet – írja az Index.

2013-ban világszerte 118 cápatámadást regisztráltak a hatóságok, ebből 16 volt halálos, 86 esetben volt valamilyen szintű sérülés, tizenhatszor pedig a cápa csak zaklatta a vízben úszókat, de nem történt sérülés. Ausztráliában tavaly 18 esetből kettőben halt meg a cápa áldozata, három év alatt összesen hét halálos támadás volt.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.