Hamarosan egy okostelefon is képes lesz röntgent készíteni

Különleges képességekkel ruházzák fel a jövő okostelefonjait.

2024. június 18., 18:43

Szerző:

Nemsokára egy okostelefon is képes lesz arra, hogy belelásson egy csomagba, vagy egyéb szilárd felületeken is átlásson – írta meg a HVG.

A dallasi Texas Egyetem kutatói 15 éve fejlesztik annak a chipnek a prototípusát, amely forradalmi újítást jelentene mind az okostelefonok, mind a röntgenfelvételek területén.

Bár még sok a kérdés a találmánnyal kapcsolatban, de az biztos, hogy ígéretesek a kutatók eddigi eredményei, és elérhető távolságba került, hogy az okostelefonokba beépíthető chip egy átlagfelhasználóhoz is eljusson. A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a chip számára a por, a köd, illetve a levegőben található egyéb részecskék nem okoznak akadályt, de még egy kartonlapon keresztül is sikerült felvételt készíteni.

Ma már az okostelefonok az élet számos területén megkönnyítik az életünket, például egyre több egészségügyi alkalmazás működik megbízhatóan egy okosóra és egy telefon segítségével, de ha a kamerák fejlődését nézzük, ott is jelentős előrelépéseket figyelhetünk meg mind a funkcionalitást, mind a képélességet tekintve. A chip segítségével a röntgenfelvételekhez hasonló képalkotás lehet a következő lépcsőfok.

Az okostelefon az új röntgengép?

A röntgensugár rendkívül hasznos az egészségügyben és a biztonsági berendezések szempontjából is, ám nagy mennyiségben veszélyt jelent az emberi egészségre.

A kutatók által kifejlesztett chip azonban jóval veszélytelenebb, hiszen csak 200 GHz-től 400 GHz-ig terjedő jeleket használna.

A jelenlegi kísérletek szerint van értelme a további fejlesztéseknek, azonban még számos problémát meg kell oldani a chippel kapcsolatban. Egyelőre egyetlen felvétel elkészítése is több órát vesz igénybe, ezen érthető okokból még dolgozni kell. Ugyanakkor a szakemberek szerint csupán finanszírozás kérdése, hogy haladnak majd a fejlesztések, ám ha ez adott, néhány éven belül már bármelyik okostelefon rendelkezhet a chippel.

Persze ez rengeteg adatvédelmi kérdést is felvet, hiszen akár egy csomag vagy boríték is könnyedén átvilágíthatóvá válhat a chip segítségével. A kutatók azt már most leszögezték, hogy biztonsági szempontból arra törekednek, hogy a chip csak a néhány centiméterre lévő tárgyakról legyen képes röntgenfelvételt készíteni. Így senkinek nem kell aggódnia amiatt, hogy például egy reptéren egy tolvaj már messziről látni fogja, mit rejt egy-egy bőrönd.

De a lehetséges visszaélések mellett az sem elhanyagolható kérdés, hogy a gyógyászatban is rendkívül hasznos eszközzé válhatna ez a technikai fejlesztés, hiszen rendkívül gyorsan fény derülhetne bizonyos állapotokra: akár a kiszáradás is korán észlelhetővé válna egy-egy felvétel alapján.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.