Nő az űrben – 50 éve először

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova szovjet űrhajós 1963. június 16-án a Vosztok–6 fedélzetén elhagyta a Föld légkörét, és ezzel ő lett az első nő, aki járt az űrben. 48-szor megkerülte bolygónkat, és a felszállás után három nappal sikeresen visszatért. Összesen 2 napot 22 órát és 50 percet töltött az űrben.

2013. június 15., 11:47

Édesapja traktoros, édesanyja textilgyári munkás volt. Nappali iskoláit hamar abbahagyta, hogy a textilgyárban dolgozhasson, majd tanulmányait levelező formában folytatta. Szabadidejében ejtőernyőzött. 1959. május 21-én végrehajtotta első ejtőernyős ugrását. Összes ugrásainak száma: 125.

Amikor 1962-ben kiválasztották az űrprogramban való részvételre, ő volt az első, akit tesztrepülési tapasztalatok nélkül választottak ki űrrepülésre, azonban jelentős érv volt ejtőernyős tapasztalata.

A repülés során hívójele Sirály (Csajka) volt. Ő volt az első szovjet űrhajós, aki manuálisan vezethette a járművét (a szovjet űrprogramban elsődleges az automata/távirányított vezérlés volt). Tyereskova a súlytalanságot fizikailag és pszichikailag nehezen viselte, ebből a szovjet szakemberek arra következtettek, hogy a női szervezet kevésbé alkalmas az űrrepülésre – írja a Wikipédia.

1963-ban Tyereskova – Hruscsov, a párt első titkára jelenlétében – házasságot között a Vosztok–3 pilótájával, Andrijan Nyikolajevvel. Egy gyermekük született, Jelena. A szülők 1982-ben elváltak.

Ő az egyetlen vezérőrnagyi rangban lévő nő az Orosz Fegyveres Erőknél.

1968-tól a Szovjet Nőbizottság elnöke volt.

Hobbiként egy ázsiai galambfajta, a bucharai dobos galambok nemzetközi hírű tenyésztője.