Búcsút mondhatunk a havas karácsonynak

Néhány évtizeden belül több eső eshet az Északi-sarkvidéken, mint hó.

2021. december 1., 12:52

Szerző:

Az eddig véltnél korábban, néhány évtizeden belül több eső eshet, mint hó az Északi-sarkvidék egyes vidékein a globális felmelegedés és a tengerjég visszahúzódása miatt – jósolják kutatók egy tanulmányban, amely a Nature Communications című szakfolyóiratban jelent meg.

A kanadai Manitoba Egyetem, az amerikai National Snow and Ice Data Center és más intézmények kutatói szerint a jelenség vidékenként és évszakonként eltérően fog megmutatkozni, de például 2050 és 2080 között előfordulhat, hogy ősszel több lesz az eső, mint a hó. Ezt a változást korábban a 2070 és 2080 közötti évtizedre várták.

Ha sikerülne lassítani a felmelegedés tempóját, részben talán ezeket a sarkvidéki változásokat is késleltetni lehetne –állították a tanulmány szerzői. Mark Serreze, a National Snow and Ice Data Center igazgatója szerint 

„A sarkvidéken jelenleg az a fő kihívás, hogy az állatvilág alkalmazkodása lépést tud-e tartani a klíma változásával. Ez nemcsak a rénszarvasok, a karibuk és a pézsmatulkok problémája, hanem az északon élő embereké is, akik rá vannak utalva ezekre az állatokra”

– mondta.

Természetesen ezek az éghajlati változások nem csak a sarkvidéket fogják érinteni. Valószínűleg rövidebb időn belül hó-mentessé fog válni a Föld többi pontja is.  

(Kiemelt kép:Egy éhes jegesmedve keres élelmet Svalbard-szigeteken, Pyramiden közelében 2021. szeptember 21-én. Fotó: Olivier MORIN / AFP)

 

21:46

Több tucat gepárd áttelepítéséről írt alá megállapodást Dél-Afrika Indiával, az állatokat az elkövetkező tíz évben viszik át az egyik kontinensről a másikra – közölte csütörtökön a dél-afrikai környezetvédelmi hivatal.