Napelemmel működő lódarazsak

Testük sárga-barna csíkjaiban a keleti lódarazsak olyan hatékony napelemet viselnek, amit még a NASA is megirigyelne. A Tel-avivi Egyetem kutatói felfedezték, hogy a darazsak testét borító kutikula a látható fény 99 százalékát elnyeli, elektromos energiává alakítja, és feltölti vele a darazsat.

2010. december 15., 14:12

A Tel-avivi Egyetem kutatója, Jacob Ishay már negyven évvel ezelőtt felfi gyelt az ottani keleti lódarazsak (Vespa orien talis) különös napimádatára. A dolgozók gyakran délben, negyven fok feletti hőmérsékletben is tevékenykednek, sőt ilyenkor a legaktívabbak, ráadásul egy rovarhoz képest igen kemény munkát végeznek. Ishay tanítványai megvizsgálták a rovarok testét borító kutikula, azaz külső váz fényvisszaverő képességét, és kimutatták, hogy a látható fény 99 százalékát csapdába ejti, mind a sárga, mind a barna csíkokon – írja a

Népszabadság.

A darázs az elektromos energiát az egyik felvetés szerint a sárga darázscsíkokban található enzimek aktivizálásához használja fel, amelyeknek nagyjából ugyanaz a szerepük, mint az emlősöknél a májnak, azaz rövid távú energiaraktározás. Nappal a negyven fok feletti hőmérsékletben a darázs a hőenergia egy részét elektromos energiává alakítja és elraktározza, ezzel eléri, hogy teste komfort hőmérsékletű maradjon, este pedig, amikor hűvösebb az időjárás, mozgósítani tudja a nappal magába szívott energiát. Ha a darazsakat elaltatják, majd ultraibolya fénnyel megvilágítják, akkor gyorsabban felébrednek és villámgyorsan elrepülnek, ami arra utal, hogy ha szükséges, az elektromos energia extra lökést ad a szárnymozgató izmoknak. A lódarazsak tehát nem véletlenül napimádók. Az erő velük van, legalábbis amikor süt a nap.