Minden negyedik csokinyúl ártalmas lehet

A húsvéti édességeknél is ellenőrzik az egészségre ártalmas, úgynevezett transzzsírsavak mennyiségét. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet legfrissebb felmérése szerint tizenkét mintából háromban találtak a megengedettnél több, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növelő telítetlen zsírsavat.

2014. április 20., 07:22

A húsvéti menühöz többek között zöldségekkel ízesített tojáskrémet javasol a dietetikus, az adatok szerint ugyanis a magyarok nagy része egészségtelenül táplálkozik.

Veszélyt jelentenek az egészségre a transzzsírsavak, vagyis a telítetlen zsírsavak is, melyek leginkább az előre csomagolt cukrászati termékek, péksütemények vagy bevonó masszával készült édességek fogyasztásával kerülnek az emberi szervezetbe – számolt be róla a Híradó.hu.

Egy felmérés szerint egy átlagos magyar a megengedett 2 gramm helyett naponta csaknem 7 gramm transzzsírsavat visz be a szervezetébe, pedig tudományos kimutatások igazolják, hogy napi 5 gramm transzzsírsav elfogyasztása 23 százalékkal növeli az infarktus és az agyvérzés esélyét.

A legfrissebb vizsgálatban tizenkét csoki nyuszi, illetve csoki tojás között hármat is találtak, amely a megengedettnél több transzzsírsavat tartalmazott.

„Ha biztosra akarunk menni, akkor a gyerekeinknek olyan nyuszit, bárányt, tojást vegyünk, amelyre az van ráírva, hogy tejcsokoládé vagy étcsokoládé. A bevonómasszás termékek címkéjére rá kell írják, hogy bevonómasszából készült” – magyarázta a Híradónak szerdán Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-főorvosa.

Februártól az élelmiszerek már nem tartalmazhatnak 2 százaléknál több transz-zsírsavat, de a boltokban lévő termékeket még egy évig lehet árusítani. Az egyik hazai áruházlánc a saját termékeiben már egy éve korlátozta a telítetlen zsírsav mennyiségét.

„A tejbevonó masszából készült termékek forgalma már nem éri el a 20 százalékot. Ezekben jelentős mértékű a növényi zsiradék, amelyben magas lehet a transzzsírsav mértéke is. A vásárlók jelentős része inkább a magas kakaótartalmú figurákat választja, ami magasabb minőségű termékeket feltételez” – mutatott rá Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Az Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapján lehet megnézni, hogy az egyes termékek mennyi transzzsírsavat tartalmaznak.