Vírusokkal gazdagodik az a gép, amelyikre letöltötték ezt az Office-t

Könnyen pórul járhat, aki a Miscrosoft Office irodai programcsomagot illegálisan tölti le valamilyen torrent-oldalról, ugyanis a program mellé egy sor vírust is telepít a gépére. 

2024. június 5., 15:46

Szerző:

A Microsoft Office – a Windows mellett – a torrentoldalak igazi slágerének számít, és gyakorlatilag bérelt helye van a letöltési toplistákon. Az irodai programcsomag ily módon történő letöltése nemcsak jogszerűtlen, de veszélyes is. Ékes példája ennek az ASEC biztonsági vállalat kutatói által felfedezett kampány is, melyhez a torrentes Office-t használják a kártevők terjesztésére a rosszindulatú felek – írja a hvg.hu.

Az ingyenes Office mellé „bónusz” néhány olyan vírus, amit a vírusirtók nem látnak

A feltört, fertőzött Office-telepítő egy jól felszerelt ablakban segíti a felhasználót abban, hogy telepíteni tudja a számítógépére a programcsomagot. 

A jó szándék azonban csak a látszat: a háttérben megindul egy folyamat, mely kapcsolatba lép egy Telegram- vagy Mastodon-csatornával, hogy egy letöltőlinket kérjen „további komponenseknek”. Ezek a hivatkozások a Google Drive-ra vagy a Githubra mutatnak, így nem fog riasztani a vírusirtó sem rájuk.

A végeredmény egy valóságos „kártevőkoktél” a számítógépen, ahogyan a megállapításokat összegző Bleeping Computer is fogalmaz.

Van ezek között olyan, ami

távoli irányítást szerez az eszköz felett, és megfigyeli a billentyűleütéseit, hozzáférést szerez a kamerájához, a képernyője tartalmához, de adatot is lophat. Mindeközben egy másik kriptobányászatba kezd a gépe erőforrásait kihasználva, de még a vírusirtóját is kiiktathatják.

A legrosszabb, hogy az egyes kártevők eltávolítása sem hoz megoldást: egy telepítőfájl ugyanis a rendszer következő indításakor újból installálja a rendszerre a rosszindulatú programokat.

A megoldás egyszerű: el kell kerülni a torrentoldalakat az ilyen szoftverek beszerzésekor. Az Office már előfizetésesen is elérhető, valamint számos ingyenes alternatíva is létezik az irodai programcsomagra – ilyen például a LibreOffice is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.