Microsoft: aggódnak a fogyasztók a kalózszoftverek veszélyei miatt

A Microsoft megbízásából, 20 országban készített felmérés szerint a fogyasztók többsége ismeri a kalózszoftverek veszélyeit. Minden második felhasználó tart a licenc nélküli programok okozta adatvesztéstől, illetve a személyi adatokhoz történő illegális hozzáféréstől. A HENT adatai szerint, a veszélyek ellenére a magyar lakosság jó része nyitott az illegálisan másolt szoftverek megvásárlására.

2010. november 19., 09:50

Összesen 38 ezer válaszadó részvételével készült az a felmérés, amely szerint a fogyasztók többsége látja a valós veszélyeit a kalózszoftverek és érvényes licence nélküli operációs rendszerek használatának. A 20 országban, a Microsoft megbízásából készült kutatás eredményei szerint a megkérdezettek fele úgy gondolja, a hamisított szoftverek nem elég biztonságosak. Minden negyedik felhasználó 26 százalék adatai elvesztésétől, 23 százalékuk személyes adataihoz való illetéktelen hozzáféréstől tart legjobban, míg 15 százalékuk úgy gondolja, a bűnszövetkezetek a szoftverkalózkodásból származó jövedelmekből más bűncselekményeket is finanszíroznak – áll a Microsoft Magyarország közleményében.

Tízből nyolcan úgy vélik, hogy a hamisított szoftverek valamilyen szinten kockázatokat rejtenek számukra, heten pedig meg vannak győződve róla, hogy az eredeti szoftverek biztonságosabbak, stabilabbak és könnyebben frissíthetők, mint hamis társaik. 82 százalékuk éppen ezért eredeti terméket ajánlana barátjának vagy ismerősének.

A fogyasztók aggodalmát statisztikai adatok is alátámasztják. A Harrison Group kutatása szerint azon kis- és középvállalkozások, amelyek hamisított vagy nem megfelelő licencű szoftvereket használnak, 73 százalékkal nagyobb eséllyel esnek adatvesztés áldozatául, és esetükben 43 százalékkal valószínűbb, hogy egész napos vagy annál is hosszabb rendszerleállást kell elszenvedniük, mint eredeti verziókat alkalmazó társaiknak.

Bár a felmérés adatai azt jelzik, hogy a tudatos vásárlók (72%) a csomagolás alapján megpróbálják ellenőrizni a termék eredetiségét, sajnos ma már annyira kifinomult hamisítványokat gyártanak, hogy utánajárás nélkül szinte lehetetlen megkülönböztetni azokat az eredeti termékektől. Az ilyen megtévesztő kiadások gyakoriságára utal a Microsoft szerint, hogy 2005-ös elindítása óta több mint 300 ezren keresték fel a cég

tájékoztató weboldalát, ahol beszámolhatnak tapasztalataikról, illetve hamisítási ügyben segítséget kérhetnek a szakértőktől. A weboldalra érkező panaszok meggyőző csomagolásról, de frissítésre képtelen programokról számolnak be, vírusfertőzésekről és rendszerösszeomlásról tesznek panaszt.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) képviselője a kutatásra reagálva hangsúlyozta, a HENT célja, hogy visszaszorítsa Magyarországon a hamisítást és kalózkodást, amely cél hatékony hatósági fellépéssel, következetes felelősségre vonással, és a lakosság tájékoztatásával érhető el. A veszélyekre és kockázatokra vonatkozó lakossági tájékoztatás különösen fontos, ugyanis a TÁRKI idei reprezentatív felmérése szerint a teljes lakosság 20 százaléka, a fiatalok 41 százaléka nyitott a másolt, illegális forrásból származó szoftverek iránt. A HENT megbízásából készült kutatásból kirajzolódik a gépén hamis szoftvereket futtató tipikus felhasználó képe is: budapesti, 30 év alatti, középiskolai végzettségű férfi vagy nő.