Megtalálhatták a koronavírus delta variánsának eredetét

Nem, nem a denevéreknél.

2022. január 30., 15:04

Szerző:

A The Lancet tudományos szakfolyóirat preprinteket, vagyis lektorálás előtt álló tanulmányokat gyűjtő lapjában jelent meg egy írás arról, hogy emberek hörcsögöktől kaphatták el a koronavírus delta variánsát. Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő szúrta ki Facebook-csoportjában a preprintet, amelyben Hong Kong-i kutatók egyértelműen igazolták: két esetben is hörcsögök fertőztek meg egy helyi állatkereskedésben embereket SARS-CoV-2 delta variánssal. A két hörcsögtől COVID-ot elkapó ember közül az egyik a vele egy háztatásban élőket is megfertőzte, írja a 24.hu.

A hörcsögöktől származó keneteket és a vérmintákat egy állatboltban és egy raktárban gyűjtötték, ahonnan az állatok a boltba kerültek

– írja Dobson Szabolcs.

A kutatók figyelmeztetnek: a kedvtelésből tartott hörcsögök természetes körülmények között is megfertőződhetnek, ez pedig emberi fertőzésekhez is vezethet. A fertőzött hörcsögök voltak a vírusfertőzés legvalószínűbb forrásai.

(Kiemelt kép: Egy egészségügyi dolgozó előkészíti a Covishield koronavírus elleni Covid-19 vakcina egy adagját egy multiplex moziterem komplexumban felállított ideiglenes oltóközpontban Mumbaiban 2021. augusztus 17-én. Fotó: Punit Paranjpe / AFP)