Megtalálták a Challenger űrsikló egy nagyobb darabját

Több mint három évtizeddel a Challenger űrsikló tragédiája után megtalálták az elpusztult űrrepülő egy nagy darabját az Atlanti-óceán fenekén – jelentette be csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kennedy Űrközpontja.

2022. november 10., 19:58

Szerző:

Michael Ciannilli, a NASA egyik vezetője elmondta, hogy a Challenger baleste óta ez az eddigi legnagyobb darab, amelyet megtaláltak az űrsiklóból.

Másofik világháború repülőgép maradványa után kutattak

A roncsot egy dokumentumfilmes stáb búvárai fedezték fel még márciusban, amikor egy második világháborús repülőgép maradványai után kutattak.

Az akkor készült felvételek alapján a NASA igazolta, hogy a darab az 1986. január 28-án felszállt űrsikló része volt. A Challenger röviddel felemelkedése után szakadt szét, héttagú legénysége, köztük Christa McAuliffe tanárnő is életét vesztette a balesetben.

Az óceán fenekén, a homokba fúródott roncsdarabból mintegy 4,5 méterszer 4,5 méteres darab látható, így akár ennél nagyobb is lehet. A szakemberek szerint feltehetően az űrsikló hasának egy része lehet.

Az űrsikló darabját egyelőre az óceán fenekén, Cape Canaveral közelében, Florida partjainál hagyják, a sorsáról a NASA dönt majd. A roncs továbbra is az amerikai kormány tulajdona.

A felfedezésről készült dokumentumfilmet a History Channel november 22-én mutatja be.

(Kiemelt kép: 1986. január 28-án a Challenger űrsikló 73 másodperccel a felszállás után felrobbant a floridai Cap Canaveralből történt fellövése után. A felvétel pillanatokkal a robbanás előtt készült. Fotó: Coll-DITE / Photo12 az AFP)