Űrszemét fenyegeti a Nemzetközi Űrállomást

Módosítani kellett hétfőn a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályáját, hogy elkerülhessék az ütközést űrszeméttel – közölte a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

2022. október 18., 07:11

Szerző:

A tájékoztatás szerint a manőverhez beindították az állomáshoz kapcsolódó orosz Progressz MSZ-20 orosz teherűrhajó hajtóművét, amely 630,8 másodpercig üzemelt. Dmitrij Petelin orosz űrhajós korábban azt mondta, hogy mindössze rutinmanőverről van szó, és a legénység valószínűleg meg sem fogja érezni. A Nemzetközi Űrállomást 1,75 kilométerrel magasabbra emelték, így jelenleg 417,9 kilóméter átlagos magasságban fog tovább keringeni – közölte a Roszkoszmosz. 

Az ISS legutóbb júniusban hajtott végre hasonló pályakorrekciót, akkor a Koszmosz-1408 nevű műhold roncsait kerülte el. 

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást.

Az ISS történetében eddig összesen 327 alkalommal alkalmaztak pályakorrekciót.

(Kiemelt képünk: A Nemzetközi Űrállomás 2009-es kiépítése. Fotó: NASA / Wikimedia Commons)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.