Oroszország kivonul a Nemzetközi Űrállomásból

Oroszország 2024 után kivonul a Nemzetközi Űrállomásról, hogy a saját űrállomása építésére összpontosítson.

2022. július 26., 17:24

Szerző:

„A döntés, hogy 2024 után elhagyjuk az űrállomást, már megszületett” – mondta Jurij Boriszov, akit ebben a hónapban neveztek ki az állami űrügynökség, a Roszkozmosz élére. Boriszov nyilatkozata megerősítette az orosz űrügyi tisztviselők korábbi nyilatkozatait arról, hogy Moszkva 2024 után, amikor az űrállomás működtetésére vonatkozó jelenlegi nemzetközi megállapodások lejárnak, el kívánja hagyni az űrállomást – írta a hvg.hu.

A NASA és más nemzetközi partnerek abban reménykednek, hogy az űrállomás 2030-ig üzemelhet, míg az oroszok vonakodtak a 2024 utáni kötelezettségvállalásoktól.

Az űrállomást Oroszország, az Egyesült Államok, Európa, Japán és Kanada űrügynökségei közösen működtetik. Az űrállomáson tudományos kutatásokat végeznek, és tesztelik a jövőbeli űrutazásokhoz szükséges berendezéseket.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Nemzetközi Űrállomás 2009-es kiépítése. Fotó: NASA / Wikimedia Commons)

Tegnap 21:48

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.