Új koronavírus-variáns felbukkanására figyelmeztet a szakember

Továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

2023. augusztus 9., 17:52

Szerző:

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) mérései szerint a 31. héten a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja további emelkedést mutatott.

Tizenöt mintavételi helyen stagnáló tendencia jellemző, emelkedést Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden, Szekszárdon és Zalaegerszegen mértek, míg csökkenés egyedül Debrecenben jelentkezett.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja négy településen - Békéscsabán, Szolnokon, Debrecenben és Salgótarjánban - az "alacsony", 13 helyen a „mérsékelt”, öt minta esetében pedig az „emelkedett” tartományba sorolható – figyelmeztetnek a legújabb mérésekre.

Egész Európában, így Magyarországon is elterjedhet az új koronavírus-variáns, az Eris 

– mondta el az Inforádiónak adott nyilatkozatában Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója. A szakember úgy látja, nem kizárt, hogy már hazánkban is jelen van az omikron-variáns.

Az Eris omikron-variánst július végén azonosították Angliában, de Ázsiában a megbetegedések 20 százalékát már ez a változat okozta.

Boldogkői Zsolt szakmai álláspontja szerint az Eris valószínűleg jelen van már Magyarországon is, csak senki sem tudja, milyen arányban. Mint mondta, jelenleg nincs olyan szakember, aki pontosan meg tudná mondani, mi történik majd a következő hetekben.

(Kiemelt kép: védőfelszerelést viselő rendőrök ellenőrzik a hozzáférést egy alagúthoz a Pudong kerület irányába a Covid-19 koronavírus elleni intézkedésként lezárás alatt Sanghajban, 2022. március 28-án. fotó: Hector RETAMAL / AFP)