Komoly számítógéphiba a Nemzetközi Űrállomáson

Komoly számítógéphiba keletkezett a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), a javításhoz az amerikai űrügynökség (NASA) bejelentése szerint űrsétára lesz szükség.

2014. április 13., 09:40

Mint a NASA szombaton közölte, az egyik külső számítógép romlott el, amelyet bizonyos robotrendszerek háttértámogatására használnak. A fő rendszer működik és a hatfős legénység nincs veszélyben.

A hiba mindazonáltal megakadályozhatja a következő ellátószállítmány hétfőre tervezett indítását. A 2 tonnányi szállítmány – amely más okok miatt már így is egy hónapot késik – egy SpaceX Dragon teherűrhajóval a floridai Cape Canaveral kilövőállomásról indulna a világűrben keringő ISS-re, és a tervek szerint szerdán érné el úti célját – számolt be róla a Híradó.hu.

A NASA még nem döntött arról, hogy engedélyezi-e a teherűrhajó indítását.

Az amerikai űrügynökség szerint a számítógépes hiba csak űrsétával javítható ki, és erre várhatóan a jövő héten sor is kerül.

Az űrállomáson tucatnyi külső számítógép működik. Ezek az állomás normális működését biztosítják, és a mostani hiba nincs hatással a három orosz, két amerikai és a japán űrhajós kutatómunkájára

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.