Ki nem találja, hol pusztult ki az erdők 5 százaléka 3 év alatt

Brazíliára tippelt? Pedig a zöld éllovas Németország a helyes válasz.

2022. február 21., 16:04

Szerző:

Németország erdőségeinek majdnem öt százaléka tűnt el 2018 januárja és 2021 áprilisa között műholdfelvételek tanúsága szerint – jelentette a Német Űrkutatási Központ (DLR) hétfőn.

A DLR a mintegy 51 ezer hektárnyi erdő eltűnését elsősorban a vizsgált években tapasztalt rendkívüli hőséggel és szárazsággal járó időszakoknak tulajdonította, amely kedvezett a kárt okozó rovaroknak.

Az erdőket érintő veszteség felmérésére a DLR Oberpfaffenhofenben dolgozó kutatócsoportja az Európai Földmegfigyelési Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdjának felvételeit és az amerikai Landsat 8 műholdfelvételeit használta.

A felmérés megállapította, hogy a legsúlyosabban a Németország középső részén élő tűlevelűeket érintette a fapusztulás. Németország legnépesebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália az ország nyugati részén elvesztette lucfenyőerdeinek több mint negyedét, de ezen a tartományon belül egyes régiókban a veszteség elérte a kétharmadot is.

A fák vagy elpusztultak, vagy ki kellett vágni őket a vészhelyzeti intézkedések keretében. Mint a DLR jelentése rámutatott: a kártevők tömeges támadása esetén meg lehet akadályozni azok további terjedését a fák kivágásával.

A jelentés arra is kitért, hogy a lombos fák könnyebben élik túl a rovarfertőzést, mint a tűlevelű fák.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fakitermelés Gärtringenben [Németország]. Fotó: Wikimedia Commons / qwesy qwesy)

Kutatótársaival, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal (BioNTech AG és Mainzi Orvostudományi Egyetem) Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora vehette át a rák elleni vakcinák és immunterápiák továbbfejlesztése terén nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért az idei Meyenburg-díjat – ismertette az SZTE közkapcsolati igazgatósága pénteken.