Kutyához hasonlóan tud kommunikálni az emberrel a kenguru

2020. december 16., 14:28

Szerző:

A kenguruk képesek megtanulni, hogy a kutyákhoz hasonlóan kommunikáljanak az emberrel, a tekintetüket használva a "mutatáshoz" és a segítségkéréshez - állapították meg ausztrál és brit kutatók. 

A tanulmány 11 fogságban élő, de nem megszelídített kenguru bevonásával készült.

Az erszényesek közül tíz, amikor nem tudott kinyitni egy élelemmel teli dobozt, mereven bámult a kutatókra. Kilenc közülük pedig felváltva nézett hol az emberre, hol a tárolóra, mintha a tárgy felé akarna mutatni.

"Mi ezt a kommunikáció egy szándékos formájának tekintettük, segítségkérésnek" - mondta a tanulmányt vezető Alan McElligott, az angliai Roehampton Egyetem kutatója, aki jelenleg Hongkongban dolgozik. "A vadon élő fajok esetében nem igazán jellemző az a fajta viselkedés, amelyet az alanyoknál tapasztaltunk, ezért ilyen meglepő az eredmény" - tette hozzá a szakember.

A kutatók szerint az eredményeik ellentmondanak annak a nézetnek, hogy csupán a háziasított állatok, úgymint a kutyák, lovak és kecskék kommunikálnak az emberrel, és azt sugallják, hogy sok más állat is képes rájönni, miként "juttassa el az üzenetét" az emberekhez.

"Korábban úgy véltük, hogy csak a háziasított állatok próbálnak segítséget kérni probléma esetén. De a kenguruk is ezt teszik" - mondta Alexandra Green, a Sydney-i Egyetem munkatársa.

A kutatók a Biology Letters című folyóiratban publikálták az eredményeiket.

 

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az életmód hajlamosít a rák kialakulására vagy a genetikai tényezők meghatározóbbak? Örökölhető-e a rákbetegség? A szakértők is nagyon körültekintően fogalmaznak a témában.