Karikó Katalin már közel 90 díjnál jár

Még koránt sincs vége a díjáradatnak. 

2022. május 1., 20:17

Szerző:

A Covid-19 elleni modern védőoltások elkészítéséhez járult hozzá az SZTE kutatóprofesszora, aki ezért – amerikai munkatársával, Drew Weissmannal együtt – megkapja a „Ross-díj a molekuláris orvoslásban” kitüntetést is. Ezzel Karikó Katalin utóbbi másfél évben elnyert különböző elismeréseinek száma közelít a kilencvenhez – írja az egyetem közleménye.

Jelképes jelentőségű, hogy az „immunizációs világhét” közepén, április 27-én jelentették be: a magyar biokémikus, Karikó Katalin és amerikai kutatótársa, Drew Weissman „a hírvivő RNS technológia terén végzett fáradhatatlan kutatásaiért” és a Covid-19-vakcinák kifejlesztéséhez való hozzájárulásért nyerte el a Ross-díjat. Ezzel Karikó Katalin utóbbi másfél évben elnyert különböző elismeréseinek száma közelít a kilencvenhez.

A „Ross-díj a molekuláris orvoslásban” kitüntetés kilencedik díjátadóján, a New Yorki Tudományos Akadémia június 7-i szimpóziumán Karikó Katalin előadást is tart, s – másokkal együtt – véleményt mond az mRNS technológia és a genomika jövőjéről. Jack és Robin Ross jótékonykodásának köszönhető a molekuláris orvoslást elismerő kitüntetés, amelyet a New York-i Feinstein Orvostudományi Kutatóintézet ítél oda. A 2021-es kitüntetést a pandémia miatt visszavonták. Idén két díjazottat választottak. A Feinstein Institutes nyílt hozzáférésű folyóirata, a Molecular Medicine adja át az 50.000 dolláros (közel 18 millió forintos) jutalommal járó díjat.

Az úgynevezett mRNS-sel kapcsolatos úttörő munkáját negyven éven át kitartóan, de „árnyékban” végezte a Szegedi Tudományegyetemről induló, amerikai munkahelyein sok nehézségen át érvényesülni tudó biokémikus. „Megtiszteltetés számomra, hogy Karikó mellett dolgozhattunk. Öröm, hogy több éves munkánk eredménye javítja a globális egészségi állapotot” – fogalmazott amerikai kutatótársa, Drew Weissman.

Az Amerikai Egyesült Államokban a három jóváhagyott Covid-19 elleni védőoltás közül kettő mRNS-alapú. A Karikó – Weissman kutatópáros felfedezései fektették le a gyors vakcinafejlesztés alapjait. Az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó magyar biokémikus nevét világszerte ismertté tette a 2019-es koronavírus-betegség megelőzését szolgáló új típusú védőoltások gyors létrehozása és eredményes használata.

(Kiemelt képünk: Karikó Katalint és Drew Weissmant a biogyógyászati tudományok terén végzett kiemelkedő munkásságáért tünteti ki. MTI/EPA/EFE/Eloy Alonso)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.