Jobb, ha végleg megszabadul a Windows XP-től

500 alá fordult a Windows XP operációs rendszer hátralevő napjait számon tartó hivatalos számláló állása, a Microsoft 2014. április 8-án befejezi a rendszer támogatását.

2012. november 27., 14:24

Az akkor 12 és fél éves rendszerhez ettől a naptól kezdve nem érkeznek frissítések, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy jóval kevésbé lesz biztonságos a használata, mint ma, hiszen a sérülékenységeket, biztonsági réseket nem fogják a Microsoft programozói azonnal befoltozni. A 12 és fél év rekord a cég történetében, eddig a leghosszabb időt a Windows NT élt, 11 és fél évet. A cég az operációs rendszereihez általában tíz évig nyújt támogatást, ezalatt legalább 2-3 új verzió jelenik meg a Windowsból. Most is ez a helyzet, mire eltemetik az XP-t, a Windows 8 már közel két éves lesz, és mellette alternatívának ott marad a Windows 7 és a Vista is. A Microsoft igyekszik minél hangosabban kommunikálni a felhasználói felé a váltás szükségességét, még egy hivatalos visszaszámlálót is készítettek – ami ironikus módon csak Windows 7 alatt fut – írta az

Index.

A Windows XP a Microsoft egyik legsikeresebb operációs rendszere volt, amit nem kis részben annak köszönhetett, hogy éppen a két leggyengébb Windows-verzió, a Windows 2000 és a Vista között jelent meg, vagyis a felhasználók részéről nagy volt a késztetés az XP-re váltásra, viszont alacsony az otthagyására. A Vistának sosem sikerült elcsábítania az XP-használók többségét, ez a Windows 7-nek is csak idén nyárra jött össze. A Net Applications felmérése szerint ma a netre kötött pécék 44,7 százalékán fut Windows 7, míg az XP még mindig 40 százalékos arányt képvisel. A Vista sosem jutott 20 százalék fölé, ma 5 százalékon vegetál.

Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, a támogatás megszűnésekor még mindig 27-29 százalék körüli lesz a Windows XP aránya a világ pécéin, a céges rendszerekben pedig 10-15 százalék. Szakértők szerint ez igazi időzített bomba adatbiztonsági szempontból, de a Microsoft egyelőre nem mutat hajlandóságot a támogatási időszak meghosszabbítására.