Az űrben biztosíthatja be az internet működését a NATO

Az internet adatforgalmát biztosító tenger alatti vezetékeknek keresnek tartalék rendszert. 

2024. július 10., 13:47

Szerző:

A NATO 400 ezer euróval szállt be abba a kutatás-fejlesztési projektbe, ami az internet adatforgalmát bonyolító tenger alatti kábelek mögé adna egy vészhelyzet esetén bevethető tartalék műholdas rendszert – idézi a Telex a Bloomberg cikkét. A kutatás egyelőre a dolog elméleti lehetőségein dolgozik, elsősorban svéd és izlandi részvétellel, és a lap szerint a hivatalos bejelentését augusztusban, az amerikai Cornell elitegyetem konferenciáján teszik majd meg.

Az internet adatforgalmának az a része, ami egymástól kontinensnyi távolságban levő szerverek között zajlik (és ez a forgalomnak elég nagy hányada), egy több százezer kilométernyi, tenger alatti kábelhálózatot használ. Ez a hálózat, mégha rendszeres karbantartásra is szorul, eddig jól működött. Az Északi Áramlat gázvezeték elleni, máig fel nem derített robbantásos szabotázsakció óta azonban egyre komolyabb az aggodalom, hogy egy hasonló akció nagyon komoly internetes kimaradásokat tudna okozni, sok milliárdos kárt okozva a világgazdaságban, komoly zavart a pénzügyi világban, kommunikációban.

Támadások miatt szükséges az internet tartalék rendszere

A tenger alatti vezetékek elleni támadásra több példa is volt az elmúlt időszakban. A svéd miniszterelnök tavaly októberben szándékos rongálásnak nevezte a Svédország és Észtország közötti, Balti-tenger alatti internetkábel megsérülését ősszel. A NATO hírszerzési vezetője néhány hónapja pedig azt nyilatkozta, hogy Oroszország aktívan keresi a tenger alatti internetkábelek sebezhető pontjait, amiket támadna, és hasonló aggályok merültek fel Kínával kapcsolatban is.

Ezért lett különösen fontos a tartalék rendszer megteremtése, az úgynevezett HEIST (Hybrid Space and Submarine Architecture to Ensure Information Security of Telecommunication) program, amihez a NATO mellett az izlandi kormány és svéd haditengerészet csatlakozott, de vannak támogatói a kutatói és kereskedelmi szektorból is.

A kutatás fókuszában egyelőre az áll, hogy hogyan lehetne gyorsabban és pontosabban detektálni, ha üzemzavar történik egy tenger alatti kábelnél. Valamint hogyan lehetne minél hatékonyabban, és egyenletes terheléssel átirányítani ilyen esetekben a forgalmat a tartalék rendszerekre az adatközpontokban. Emellett zajlik egy olyan műholdas rendszer tervezése is, ami szintén képes zökkenőmentesen átvenni ilyen esetekben a terhelést.

(Képünk illusztráció, forrás: Pixabay)