Hitelkártya nagyságú a legújabb AIDS-teszt

Miniatűr és gyors vértesztet fejlesztett ki egy amerikai cég. A módszer elsősorban az afrikai elmaradott térségekben élőknek jelenthet segítséget – számolt be az .

2011. augusztus 1., 15:47

Elsősorban az AIDS terjedésének lassítását tűzték ki célul a New York-i Columbia Egyetem kutatói, akik kifejezetten a vérrel vagy nemi úton terjedő betegségek kimutatására fejlesztették ki a tesztet.


A kutatók gondoltak arra is, hogy több elmaradott terület közelében nincs kórház, ezért könnyen szállítható, mindössze hitelkártya nagyságú szerkezetet terveztek, amelynek ráadásul az előállítása is olcsó. A vérteszt mindössze 1 amerikai dollárba kerül és kis mérete miatt a szállítása is könnyen megoldható. A jelenleg használt tesztek elvégzéséhez kisebb laboratóriumot kell magukkal vinniük az orvosoknak. A még tesztelés alatt lévő mChip működési elvéről és megbízhatóságáról az

afriport.hu cikkébenolvashat bővebben.

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.