Hány órát dolgozol egy nap? Ekkora az esély az infarktusra!


Egy brit tanulmány rámutatott a közelmúltban arra, hogy egyáltalán nem alaptalan, ha időnként úgy érzed, halálra dolgozod magad...

2014. június 28., 11:40

Egy közelmúltban publikált brit tanulmány szerint annak, aki 11 óránál is többet dolgozik naponta, 67%-kal nagyobb az esélye arra, hogy valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés alakuljon ki nála, aminek hátterében a túlhajszoltság, a stressz, a kimerültség és a kikapcsolódás hiánya miatt megemelkedett vérnyomás áll.

A szíved bánja!

A kutatás 12 évig és 3 hónapig tartott, és 7.095 felnőtt mindennapjait kísérte figyelemmel. A vizsgálatban résztvevő 2.109 nő megközelítőleg 10 százaléka vallotta azt magáról, hogy naponta több mint 11 órát tölt munkával. A vizsgálat összes résztvevője közül 29-en vesztették életüket szív- és érrendszeri megbetegedés következtében, 163-an pedig nem végzetes infarktuson estek át.

Mi áll a háttérben?

Sajnos nemcsak a fokozott stressz járul hozzá ahhoz, hogy a szervezeted rettentő megterhelőnek érezze a munkával töltött hosszú órákat. Aki nyolc óránál tovább folgalatoskodik pénzkeresettel, elkerülhetetlenül elkövet néhány alapvető életmódbeli hibát. A rendszertelen és túl gyors táplálkozás, a mozgásszegény mindennapok szinte mindenkinél fennáll, aki csaknem fél napot dolgozik. Ezek – a stresszel karöltve – komoly kockázatot jelentenek mindannyiunk számára.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.