Ilyen régi és értékes hajóroncsokat csak ritkán találnak

Franciország partjainál több, XVI. Lajos korabeli hajóroncsot találták meg, minden bizonnyal az angolok süllyesztették el őket még 1692 májusában.

2022. augusztus 27., 15:22

Szerző:

XIV. Lajos (1638-1715) francia király idején elsüllyedt hajóroncsokat azonosítottak Franciaország északnyugati partvidéke mentén.

A francia kulturális minisztérium pénteki közleménye szerint a normandiai partoknál, Saint-Vaast-la-Hougue térségében felfedezett három hajó a francia király flottájához tartozott és az Anglia elleni La Hougue-i csatában süllyedt el 1692 májusában.

A roncsokat egy magnetométerrel valójában már 1990-ben lokalizálta Christian Cardin búvár, aki későbbi merülései alkalmával famaradványokat is talált. Felfedezését jelentette a hatóságoknak, ám a leletekről csak mostanra készült hivatalos szakértői vélemény - közölte a francia vízalatti régészeti hatóság, a DRASSM.

A hivatalos szakértői jelentés szerint a roncsok eltérő állapotban maradtak fenn, közülük az egyik "meglehetősen erodálódott". Ennek a hajónak a fa alkotóelemei súlyosan rongálódtak, ezért a roncs vizsgálatát sürgősen folytatni kell. A másik két csatahajó jó állapotban konzerválódott az egyméteres iszap alatt, ezekhez viszont nehéz hozzáférni.

A tudósok azt remélik a felfedezéstől, hogy új információkkal szolgál a hajóépítésről XIV. Lajos korából, emellett a roncsokban talált használati tárgyak a fedélzeten zajló életbe engedhetnek bepillantást.

(Kiemelt kép: Az egyik hajóroncsot vizsgálja egy búvár 2022. augusztus 26-án. Fotó: Teddy Seguin / AFP)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.