Ilyen régi és értékes hajóroncsokat csak ritkán találnak

Franciország partjainál több, XVI. Lajos korabeli hajóroncsot találták meg, minden bizonnyal az angolok süllyesztették el őket még 1692 májusában.

2022. augusztus 27., 15:22

Szerző:

XIV. Lajos (1638-1715) francia király idején elsüllyedt hajóroncsokat azonosítottak Franciaország északnyugati partvidéke mentén.

A francia kulturális minisztérium pénteki közleménye szerint a normandiai partoknál, Saint-Vaast-la-Hougue térségében felfedezett három hajó a francia király flottájához tartozott és az Anglia elleni La Hougue-i csatában süllyedt el 1692 májusában.

A roncsokat egy magnetométerrel valójában már 1990-ben lokalizálta Christian Cardin búvár, aki későbbi merülései alkalmával famaradványokat is talált. Felfedezését jelentette a hatóságoknak, ám a leletekről csak mostanra készült hivatalos szakértői vélemény - közölte a francia vízalatti régészeti hatóság, a DRASSM.

A hivatalos szakértői jelentés szerint a roncsok eltérő állapotban maradtak fenn, közülük az egyik "meglehetősen erodálódott". Ennek a hajónak a fa alkotóelemei súlyosan rongálódtak, ezért a roncs vizsgálatát sürgősen folytatni kell. A másik két csatahajó jó állapotban konzerválódott az egyméteres iszap alatt, ezekhez viszont nehéz hozzáférni.

A tudósok azt remélik a felfedezéstől, hogy új információkkal szolgál a hajóépítésről XIV. Lajos korából, emellett a roncsokban talált használati tárgyak a fedélzeten zajló életbe engedhetnek bepillantást.

(Kiemelt kép: Az egyik hajóroncsot vizsgálja egy búvár 2022. augusztus 26-án. Fotó: Teddy Seguin / AFP)

Úttörő kvantumfizikai kutatásaiért Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

A Severe Weather Europe hosszú távú előrejelzése szerint a La Niña-jelenségnek köszönhetően hidegebb tél vár idén Európára, mint amilyet az elmúlt években tapasztalhattunk. Az orosz-ukrán háború okozta energiaválsággal karöltve erre csak annyit mondhatunk: na, ez is jókor jött!

Idén nyáron a klímaváltozás ránk csapta az ajtót, és itt is maradt. Az évszázados aszály nemcsak azt mutatta meg, hogy mennyire sebezhető a Kárpát-medence, de azt is, hogyha nem cselekszünk azonnal, akkor az idei szárazság semmiségnek fog tűnni pár év múlva. Bár a minisztérium jelenleg 17 víztározó építését tervezi, kérdéses, hogy mire lesz ez elég. Vízügyi körképünket olvashatják.