Gyilkos csimpánzok tartják rettegésben a helyieket

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében élők beszámolói szerint rendszeressé vált, hogy a majmok csapatosan támadnak az emberekre.

2012. november 29., 10:50

Az állatok egy csecsemőt biztosan megöltek, de még tíz ember halálát okozhatták. Az állatok és emberek közötti konfliktus azért éleződött ki, mert a csimpánzok kezdik elveszíteni az életterüket, írja az

Origo.

Az elmúlt hónapokban 10 embert öltek meg a csimpánzok, és további 17-en súlyosan megsérültek a támadásokban egy Gomától 60 kilométerre lévő kis faluban a Syfia Grands Lacs kongói hírügynökség beszámolója szerint. Az Észak-Kivu tartományban lévő Tongo falu környékén vélhetően a térségben már 6 hónapja tartó polgárháborúk miatt éleződött ki a helyzet, ezért válhatott az ember ellenséggé a csimpánzok számára.

A kongói, burundi és ruandai hírekről tudósító hírügynökség újságírója szerint a helybéli gyerekeken számos heg, esetenként hiányzó fülek, ujjak tanúsítják a csimpánzok agresszív viselkedését. A Tongóban élő Manihiro Bakundakwabo az újságírónak elmondta, hogy a környéken nagyon sok pávián is él, de azok teljesen ártalmatlanok. Rájárnak ugyan a mezőgazdasági termékenyekre, de nem agresszívek, nem támadnak emberekre. Ezzel szemben Bakundakwabo szerint nem telik el úgy hónap, hogy ne ölnének meg valakit a csimpánzok.