Görbe uborkaszezon

2013. július 26., 11:04

Nyár közepe, kánikulai hőség, ami ugye a közvélekedés szerint a közéletben egyet jelent az uborkaszezonnal. És, ha uborkaszezon, itt az EU-ban kézenfekvő kérdés is persze, hogy egyenes vagy görbe.

Hát, mit mondjak, a mi uborkaszezonunk elég görbe!

De a lényegre térve: elárulom, ha állást keresnék, és önéletrajzot kéne írnom, én is azzal kezdeném, miszerint egy szegény, halmozottan hátrányos helyzetű svájcifrank-hiteles családból származom.

Mielőtt valaki azzal vádolna, hogy miféle zavaros hülyeségeket hordok itt össze, mentségül én is csak a kánikulára tudok hivatkozni.

Agyunkra megy ez a meleg. 35 fokban blogot írni sem könnyű. De akármilyen hőség van, olyan marhaságot azért mégsem írnék le, hogy mondjuk a hazánk biztonságát alapvetően megrengető Szilvásy-féle kémperben a hadbíróság az ügyészt ítélte el végrehajtandó szabadságvesztésre.

Ám az azért elég félelmetes, hogy az időjárás mennyire meg tudja zavarni még a legfőbb vezetőink agyát is.

Orbán Viktor például – és ez már tény – nem értette meg első hallásra egy devizahiteles ügyben eljáró Kúria ítéletét. Sőt második hallásra sem. És ahogy az egy demokráciában illik, ki is fejezte azonnal erőteljes nemtetszését. Újabb pofon a fékeknek és ellensúlyoknak, mondhatná Rui Tavares.

Pedig a miniszterelnökünk jogvégzett ember. Bizony ő még abban a kegyetlen diktatúrában doktorált, amikor nem érvényesültek alapvető emberi jogaink.

Nem lehetett könnyű akkoriban Kádár elnyomó hatalma alatt egy ilyen kemény ellenzéki fiatalembernek. Aki, mint tudjuk, saját kezűleg bontotta el a berlini falat, akarom mondani a magyar-osztrák határon a szögesdrótot, illetve pardon és elnézést, mentségül tényleg csak a melegre tudok hivatkozni, azt nem ő, hanem Horn Gyula vágta át. (Orbán nevéhez egészen másfajta átvágások fűződnek.)

Amit viszont sokan állítanak hívei közül ma is: Orbán volt az, aki hazazavarta az oroszokat. Halált megvető bátorsággal. Ruszki damoj!

Mindenesetre, a témánknál maradva, hogy az ominózus kúriai devizahiteles tárgyú döntés helyes volt-e, s egyáltalán mi volt a verdikt, arról azóta is vita folyik. Ami viszont tény, ez az ítélet alaposan felkavarta az egyébként is már régóta fodrozódó svájcifrank-alapú jelzálogkölcsönök állóvizét.

Beszél itt mostanában mindenki összevissza. Pártállásra, beosztásra, végzettségre tekintet nélkül.

Megszólalt Navracsics, megszólalt Varga Mihály, többször nyilatkozott Doubravszky György, a pénzügyi ombudsman is. És persze mindegyik mást mondott, A bankfelügyelet mindeközben a bankokat félti, a bankár eladja részvényeit, mások pedig Kövér László lakása előtt tüntetnek.

Tehetik, ott egyelőre nem épül stadion. Az nem építési terület.

Fura világ ez a devizahiteleseké! Mármint ami látható belőle.

Egyre inkább radikalizálódnak. Egyre több az árpádsávos zászló. A Jobbik erőteljesen rá is játszik erre az egész bankellenes hisztériára.

Ez az önszerveződő devizahiteles társaság nem olyan kedves, a hatalom iránt lojális civil mozgolódás ám, mint a Csizmadiáéké. Ezek tutira nem békemenetre készülnek.

Ők bizony egy hatványozottan agresszív civil összefogás.

Egy CÖF-CÖF.

Proszektúra:

Görbe uborkaszezon