Feltérképezték a teljes korall-világot, 15 méter mélységig minden látszik

Elkészült az első globális korallatlasz. 

2021. szeptember 14., 10:33

Szerző:

Kétmillió műholdfelvétel felhasználásával elkészült a világ első, nagy felbontású koralltérképe. A korallok háromnegyede még sosem volt ilyen formában feltérképezve, több kisebb terület létezéséről pedig csak most értesült a világ – írta a Pesti Hírlap. 

A klímaváltozás hatására gyorsan melegednek az óceánok, és rohamosan pusztulnak a tengeri élőlények ezreinek otthont adó, színpompás korallszirtek. Hatalmas előrelépést hozhat a törékeny ökoszférák megismerésében, és a megmentésükért folytatott küzdelemben a Microsoft egykori alapítójáról, egyben a projekt fő támogatójáról elnevezett Allen Korallatlasz, ami az első nagyfelbontású (és ingyenesen, a neten bárki számára elérhető) atlasz a világ valamennyi korallzátonyáról. Jól kivehető rajta a vízfenék domborzata, és akár 15 méteres mélységig a homok, a kövek, a növények és természetesen a korallok. Segítségével tájékozódhatnak a döntéshozók, a kikötők és a hullámtörők tervezői, valamint a korall-helyreállító projekteken dolgozó tudósok.

„A mi részünk az volt ebben, hogy a teljes korall-élővilág feltérképezését egységesítettük”

– mondta el az AP hírügynökségnek Greg Asner, a projekt vezetője, az Arizonai egyetem geográfus professzora.

Az ötlet még 2017-ben született, mikor az egykori Microsoft-alapító, Paul Allen több milliárd dollárból filantropikus célokra létrehozott cége, a Vulcan Inc. kapcsolatba került Ruth Gates hawaii kutatóval, aki a Coconut-sziget partjainál a korallok megmentésén dolgozott. Allennek tetszett az ötlet, hogy a technológia segítségével megjelenítsék az adatokat, ezért 9 millió dollárért megbízta a Planet amerikai vállalatot a műholdfotók elkészítésével. Bár Allen és Gates is elhunyt 2018-ban, kollégáik tovább folytatták a munkát, a National Geographic Társaság bevonásával, az ausztrál Queenslandi egyetem kutatói pedig mesterséges intelligencia segítségével rétegezték a műholdfelvételeket. „Mindketten büszkék lennének rá, hogy végre elkészült, amin dolgoztak. Rengetegen felismerték, milyen fontos eszköz, és világszerte százak segítettek nekünk helyben, hogy pontosan beállíthassuk a műholdakat, és a megfelelő területeket fényképezzük le. Igazi globális összefogás eredménye, hogy létrejött az atlasz” – mesélte a vezető geográfus.

 

(Kiemelt kép: A Természetvédelmi Világalap (WWF) által 2017. március 10-én közreadott kép az ausztráliai Nagy-korallzátony Vlassoff Cay nevű területének egyik, pusztulása miatt kifehéredett agancskorall-telepéről Queensland állam partjaitól keletre március 6-án. A Great Barrier Reef a bolygó legnagyobb korallzátonya, amelyet a globális felmelegedés miatt a kipusztulás fenyeget. MTI/AAP/WWF)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.