Ezért is veszélyes az elhízás

Először sikerült amerikai és német kutatóknak kimutatniuk az elhízás és a májszövet biológiai öregedése közötti összefüggést.

2014. október 16., 14:41

A legújabb vizsgálataik megmagyarázzák több, életkorral összefüggő májbetegség idő előtti kialakulását túlsúlyos pácienseknél. A kutatási eredményeket az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) online kiadása ismertette.

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézménye (UCLA) és a Drezdai Egyetem kutatói egy új biológiai markert (mutatót), az úgynevezett epigenetikus órát alkalmazták. Ezzel megállapítható a szövetek biológiai kora, amely nem mindig esik egybe a naptári korral – írja az MTI.

Az epigenetika az örökítőanyag működésére ható környezeti tényezőket vizsgálja, olyanokat, amelyek ugyan nem befolyásolják a DNS-nukleotidok sorrendjét, ám hatással vannak a génkifejeződésre. Az epigenetikai mechanizmusok sorába tartozik a DNS-metiláció, ugyanis a DNS-molekula bizonyos pontjaihoz kapcsolódó metilcsoportok megléte vagy hiánya egyebek között befolyásolhatja a génkifejeződést.

Így tehát a metilcsoportok elhelyezkedése alapvető információt szolgáltat arról, hogy mely gének vannak aktiválva vagy kikapcsolva. Más a metilációs mintázatuk az egészséges sejteknek, és más alakzatot öltenek a metilcsoportok különféle környezeti tényezők vagy az öregedés hatására.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.