Ez történik a negyedik oltás után a 60 év felettieknél

Izraeli kutatások vizsgálták az időseknek beadott negyedik oltás hatását.

2022. január 25., 10:35

Szerző:

A negyedik oltás a 60 év feletti izraeliek körében erős védelmet alakított ki, a súlyos megbetegedés esélyét tovább csökkentette – írja a Reuters az izraeli egészségügyi minisztérium közlésére hivatkozva.

A Sheba egészségügyi központban végzett izraeli kutatás előzetes eredményei azt igazolják, hogy a harmadik oltáshoz képest háromszor erősebb védelmet ad a negyedik oltás a 60 év felettiek esetében a súlyos megbetegedés ellen, azaz a súlyos covidot háromszor nagyobb eséllyel kerülheti el. A vizsgálatot 400 ezer negyedik oltást felvett és 600 ezer harmadik oltással rendelkező 60 év feletti bevonásával végezték – ismerteti a kutatás részleteit az egeszsegkalauz.hu.

Sőt, a megfertőződés elleni védelmet is a duplájára emeli, vagyis fele akkora esélye van a fertőzést elkapni egy olyan 60 év felettinek, aki felvette a negyedik oltást is.

Ezeken felül jóval magasabb antitest-szintet is kivált, azt azonban hozzátették a kutatók, hogy ez a szint ahhoz nem lesz elég, hogy az omikron fertőzést teljesen kivédje, vagyis áttöréses fertőzések előfordulhatnak – de a súlyos kimenetelre jelentősen kisebb az esély, ami az oltások lényege.

(Kiemelt képünk illusztráció. Betegek fekszenek az izraeli Ramallah kórházban 2021. március 11-én. Fotó: Issam Rimawi / Anadolu/AFP)

2022. május 22., 20:25

Amikor a világ már azt hitte, hogy túl van a COVID legrosszabbján, egy másik vírus kitörése aggasztja a tudósokat, és ami a legjobban aggasztja őket, az a betegség szokatlan terjedése.

2022. május 20., 07:35

Sikeresen indították el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Boeing CST-100 Starliner űrkapszuláját helyi idő szerint csütörtök este a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból.