Ez a különbség a szürkehályog és a zöldhályog között

A szürkehályog és a zöldhályog kialakulásának hátterében más-más okok állnak és eltérő kezelési módszereket kívánnak.

2024. március 15., 20:53

Szerző:

A szürkehályog és a zöldhályog két különböző szembetegség, amelyek különböző okokra vezethetők vissza, és eltérő tünetekkel járnak.

A zöldhályog olyan szembetegség, amelyben a szem nyomása fokozatosan növekszik, ami károsíthatja az idegeket, amelyek az agy felé vezetik az információkat. Leggyakrabban a szemben lévő folyadék áramlásának zavara okozza, ami növeli a nyomást.

A zöldhályog általában fájdalmatlan és lassan alakul ki, gyakran csak akkor észlelhető, amikor már komolyabb károsodást okozott. A tünetek között szerepelhet a látótérkiesés (elsősorban a periférián), homályos látás, fénykörök vagy „halo” jelenség a fényforrások körül, valamint fejfájás.

A zöldhályog gyógyítása főleg úgy történik, hogy csökkentik a szemnyomást. Ez gyógyszerek, szemcseppek, lézeres kezelések vagy műtét révén valósulhat meg.

A szürkehályog legtöbbször csak műtéttel gyógyítható

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodása vagy megvastagodása. Általában az idősebb korban jelentkezik, bár más tényezők is hozzájárulhatnak, például a napfény UV-sugárzása vagy egyéb betegségek, mint például a cukorbetegség.

A tünetek között szerepelhet a homályos látás, a színek elmosódása, a fényérzékenység és a rosszabb látás éjszaka. A szürkehályog kezelése általában sebészeti beavatkozást igényel, amely során a homályosodott vagy elhomályosodott lencsét eltávolítják, és mesterséges lencsét ültetnek be a helyére.

Orvosi kutatások szerint a cinkhiánynak is köze lehet a szürke hályog kialakulása. A tökmag, a marhahús, a kefir és a csicseriborsó cinkforrásnak számítanak, érdemes azokat beiktatni az étrendbe. Emelette a lazac, a hering gazdag omega-3 zsírsav-forrásnak számítanak, de az olajos magvak is remek választásnak bizonyulnak, érdemes naponta egy keveset fogyasztani ezekből is. 

A szürke hályog műtéteket a társadalom biztosításunk állja, de hosszú a várólista. Aki nem szeretne 3-4 hónapot várni a műtétre, annak magánklinikák állnak a rendelkezésére, a beavatkozás ára nagyjából 300-600 ezer forint között van.

Összességében a szürkehályog és a zöldhályog két külünböző állapot, melyek más-más okokból erednek, és eltérő kezelési módszereket kívánnak.  Fontos azonban mindkét betegséget időben felismerni és kezelni, hogy minimalizálják a szemkárosodás kockázatát.

 (Kép forrása: Freepik)