Évekkel korábban született Jézus

Téves számításokon alapszik a keresztény kalendárium, írja most megjelent könyvében XVI. Benedek pápa.

2012. november 25., 06:01

A pápa szerint a hibát a 6. században élt ókeresztény író és szerzetes, Dionysius Exiguus vétette, amikor meghatározta Jézus születésének dátumát, és ehhez igazította a kalendáriumot. XVI. Benedek Jesus of Nazareth: The Infancy Narratives című könyvében azt írja, hogy Jézus évekkel korábban jött világra, és az állítása egybecseng több történészével, akik úgy vélik, hogy valamikor i.e. 7-2. között születhetett.

A pápa könyve nemcsak Jézus születésének dátumát vitatja, írja a Telegraph című brit napilap. Azt is állítja, hogy a közhiedelemmel ellentétben Jézus születésekor nem volt jelen ökör, szamár vagy bármilyen más állat. Ugyanakkor elveti annak lehetőségét, hogy Jézus Betlehem helyett Názáretben született, írja az

Origo.

A Kelet-Európából származó Dionysius Exiguusra sokan a modern naptár megalkotójaként tekintenek. Kalendáriuma akkor vált széleskörűen elfogadottá Európában, amikor Szent Béda (Beda Venerabilis) angol szerzetes azt vette alapul Az angol nép egyházi története című művében.

Nem üstökös vagy szupernóva volt a betlehemi csillag, inkább egy különleges bolygóegyüttállás szemtanúi lehettek az akkoriban élők, amelynek nagy jelentőséget tulajdoníthattak. A történeti adatok alapján Krisztus születési dátuma is téves, ugyanis biztosan nem 1-ben, hanem néhány évvel korábban született. Csaba György Gábor csillagász írása az ünneppel kapcsolatos legenda valóságtartalmáról.