Dupla eséllyel lehetnek rákosak a túlsúlyos nők

Az elhízás újabb veszélyére hívták fel a figyelmet a kutatók.

2022. április 19., 12:26

Szerző:

Az élethosszig tartó túlsúly egy kutatás szerint majdnem megduplázhatja a méhrák kialakulásának kockázatát, írja a Guardian

A tudósok és az orvosok már egy ideje tudják, hogy az elhízás növeli a betegség kockázatát. Az Egyesült Királyságban körülbelül minden harmadik méhrákos eset a túlsúlyhoz köthető. Most a Bristoli Egyetem kutatói további bizonyítékot találtak a kockázat megnövekedett mértékére, megállapították ugyanis, hogy minden öt plusz testtömeg-index egységgel 88 százalékkal nő a nőknél a méhrák kockázata. A kutatást a Cancer Research UK (CRUK) finanszírozta, és a BMC Medicine című folyóiratban jelent meg. A megnövekedett kockázat magasabb, mint azt a korábbi tanulmányokban írták, és inkább az egész életen át tartó testsúlyhoz köthető, mint egy átmeneti helyzethez. A CRUK szerint öt testtömeg-index egység a különbség a túlsúlyos és az elhízott kategória között. 

„Az ehhez hasonló tanulmányok alátámasztják azt a tényt, hogy

az elhízás a második legnagyobb okozója a rákos megbetegedéseknek az Egyesült Királyságban, és ennek okait kell tovább kutatnunk.

Ez kulcsfontosságú szerepet fog játszani a rák gyógymódjának feltárásában.” – mondta Dr. Julie Sharp, a CRUK egészségügyi információért felelős vezetője, majd így folytatta: „További kutatásokra van szükség annak pontos megállapításához, hogy milyen kezelésekkel és gyógyszerekkel lehetne megelőzni a rák kialakulását az elhízással küzdő emberek körében. Már tudjuk, hogy a túlsúly vagy elhízás növeli a 13 különböző ráktípus kialakulásának kockázatát. A rákkockázat csökkentése érdekében fontos, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással és aktív életmóddal tartsuk fenn az egészséges testsúlyt.”

A tanulmány az endometriumrákot, a méhrák leggyakoribb típusát vizsgálta, amely a méh nyálkahártyáját érinti. Az Egyesült Királyságban minden 36. 1960 után született nőből diagnosztizálnak méhrákot élete során. Az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Belgiumban, Németországban, Lengyelországban, Svédországban és az Egyesült Államokban élő százhúszezer nő genetikai mintáit vizsgálták. Közülük mintegy tizenháromezer  nőnél találtak valamilyen méhen kialakult rákos elváltozást. A kutatók a vizsgálatok során két olyan hormont találtak – az éhgyomri inzulint és a tesztoszteront –, amelyek növelték a méhrák kockázatát. Azzal, hogy a szakértők meghatározták, miként növeli az elhízás a kockázatot – például a hormonokon keresztül–, remélik, hogy a jövőben gyógyszerekkel lehetne csökkenteni vagy növelni bizonyos hormonok szintjét azoknál az embereknél, akiknél nagyobb a rák kialakulásának kockázata.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy túlsúlyos nő akupunktúrás kezelést kap egy fogyókúrás klinikán a kínai északkeleti Csangcsunban. fotó: STR / AFP)