Csúcstechnológiával óvják a koalákat Ausztráliában

Meg akarják őket menteni a bozóttüzektől és a balesetektől. 

2021. augusztus 22., 17:37

Szerző:

Ausztrál tudósok a csúcstechnológiát hívják segítségül a koalák megmentésére. Olyan high-tech eszközöket vetnek be az állatok védelmére, mint a mesterséges intelligencia, a napelemekkel működő nyomkövetők vagy a drónok. Egy ausztrál egyetem kutatócsoportja például mesterséges intelligenciával párosított arcfelismerő rendszert használt, hogy megvédje a koalákat a forgalmas utakon való átkeléstől. Erre azért volt többek között szükség, mert csak 1997 és 2018 között 356 koalát gázoltak halálra Queensland délkeleti területén. 

Ausztráliában a sztrádák nagy része azonban úgy van kialakítva, hogy az állatok is könnyedén és veszély nélkül átkelhessenek. A quennslandi kutatók és vezetőjük Jun Zhou azon dolgoztak, hogy megértsék a koalák átkelési szokásait. Ehhez megfigyelő kamerákat állítottak fel a sztrádákon. Zhou úgy látja, hogy a mesterséges intelligencia miközben feldolgozza a kamera képeit abban is segít, hogy megakadályozzák a baleseteket. A tudós ezzel kapcsolatban azt mondta: „remélem, hogy a technológia a koalapopulációk elemzésére is alkalmas lesz, valamint hogy a kamerák végül képesek lesznek a beteg koalák felismerésére, és más veszélyeztetett fajok megfigyelésére is felhasználhatók lesznek.”  

A Sunshine Coast-i Egyetem és a Természetvédelmi Világalap ausztrál szervezete pedig egy napelemmel működő jeladót is kifejlesztett, amit a koalák fülére lehet csíptetni. Ezzel pontosan megtudják határozni az állatok pozícióját. A technológia lényege, hogy amikor erdőtüzek és hőhullámok fenyegetik a koalákat, akkor a vadmentők a jeladó segítségével betudják majd azonosítani, hol vannak az állatok. A megmentésük is könnyedebbé válik. Ezzel párhuzamosan pedig drónokat is befognak vetni a jövőben, a koala populációk megtalálásához. 

(Kiemelt kép: Koalák Fotó: Marco Simoni / Robert Harding Heritage / AFP)