Chipet ültetett egy ember agyába Elon Musk cége

A Neuralink hatéves kutatás és megannyi állatkísérlet után sikeresen ültetett chipet egy emberi agyba.

2024. január 30., 12:11

Szerző:

Elon Musk bejelentette, hogy cége, a Neuralink először ültetett be sikeresen egy vezeték nélküli agyi chipet egy emberbe. Az első eredmények ígéretes neurontüskéket vagy idegimpulzusokat mutattak ki, és a páciens jól gyógyul – mondta a milliárdos. A cég célja az emberi agyak és a számítógépek összekapcsolása, emögött – Musk elmondása szerint – az áll, hogy az orvostudomány hatékonyabban tudja kezelni az összetett neurológiai állapotokat.

Számos rivális cég már beültetett hasonló eszközöket – írja a BBC. „Bár sok cég dolgozik izgalmas termékeken, eddig csak néhány cég ültette be eszközeit emberbe, így a Neuralink egy meglehetősen szűk csoporthoz csatlakozott" – mondta Anne Vanhoestenberghe, a londoni King's College professzora. Hozzátette: „Tudjuk, hogy Elon Musk nagyon ügyes abban, hogy nyilvánosságot teremtsen cégének" – tette hozzá.

A svájci Lausanne-ban található École Polytechnique Fédérale (EPFL) mellett a többi vállalat is hasonló előrelépést tett ezen a területen, így vált képessé arra egy bénult embert, hogy csak gondolkodása segítségével járni tudjon. Ezt úgy érték el, hogy elektronikus implantátumokat helyeztek el az agyában és a gerincében, amelyek vezeték nélkül továbbítják a gondolatokat a lábához és a lábfejéhez. Az áttörés részleteit a Nature folyóiratban tették közzé 2023 májusában.

Musk állításait egyelőre nem ellenőrizték független módon, és a Neuralink sem adott tájékoztatást a szerinte lezajlott eljárásról.

Chip állatok agyában is

A Neuralinket korábban többen is kritizálták. A Reuters 2022 decemberében számolt be arról, hogy a vállalat állatkísérleteiben körülbelül 1500 állat pusztult el eddig, köztük birkák, majmok és sertések. 2023 júliusában az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának vezetője – aki az állatjóléti aggályokat vizsgálja – azt mondta, nem találtak szabálysértést a cégnél. A hivatal külön vizsgálata azonban még folyamatban van.

Elon Musk cége 2023 májusában engedélyt kapott az FDA-tól a chip embereken történő tesztelésére. Ez zöld utat adott annak a hatéves vizsgálatnak, amelynek során egy robottal 64 hajlékony, emberi hajnál vékonyabb szálat helyeznek sebészeti úton az agy azon részére, amely a mozgási szándékot szabályozza. A cég azt állítja, hogy ezek a szálak lehetővé teszik a kísérleti implantátumnak – amelyet vezeték nélkül tölthető akkumulátorral működtetnek –, hogy rögzítse és vezeték nélkül továbbítsa az agyi jeleket egy olyan alkalmazásnak, amely dekódolja a személy mozgását.

A legtöbb ilyen interfész azonban invazív idegsebészeti beavatkozást igényel, és még csak kísérleti stádiumban vannak, így valószínűleg sok évnek kell eltelnie, mire általánosan elérhetővé válnak.

(Kiemelt kép forrása: Carina Johansen/NTB/AFP)