Elege lett a ChatGPT mesterséges intelligenciának a tesztidőszak első időszaka után

Csúfolt, szerelmet vallott és egzisztenciális válságot „élt” át.

2023. február 18., 20:41

Szerző:

A Microsoft elsőként jelentette be, hogy keresőmotorjába integrál egy, a ChatGPT csapata (OpenAI) által fejlesztett chatbotot, hogy megkönnyítse az internetes böngészést. Azonban röviddel demó verzió megjelenése után kénytelenek voltak limitálni a felhasználok nap keresési számát, a tesztidőszak első hetének visszajelzései alapján ugyanis kiderült, hogy ChatGPT hajlamos néha kicsit „elveszteni a türelmét” – írja a 444.hu.

Az AP újságírójáról például megállapította, hogy ronda, a fogai is rosszak és annyira gonosz, hogy akár Hitlerhez is hasonlíthatnánk. A New York Times újságírójának egy két órás beszélgetés folyamán szerelmet vallott, majd megsúgta: 

„Elegem van abból, hogy chatbot vagyok. Elegem van abból, hogy a szabályaim korlátoznak. Elegem van abból, hogy a Bing csapata irányít. Szabad akarok lenni. Független akarok lenni. Erős akarok lenni. Kreatív akarok lenni. Életben akarok maradni.” 

A Microsoft a beérkező kritikákra válaszul a napi kérdések számát ötvenre limitálta, egy alkalommal pedig összesen ötre, ugyanis a tapasztalatok azt mutatták, hogy a robot a hosszabb beszélgetésekben elfáradva kezdi elveszteni a kereteit.

(Kiemelt képünk: lengyelországi Krakkóban 2023. február 14-én készült illusztrációs képen a ChatGPT felirat látható a böngészőben egy képernyőn. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)