Lázban tartja a davosi Világgazdasági Fórum résztvevőit a chatbot, ami megváltoztathatja a világot

Egy mesterséges intelligenciával működő, természetes emberi nyelv alapján írott szöveget generáló chatbot széleskörű felhasználásáról tanácskozott a davosi elit a Világgazdasági Fórumon. A várakozások szerint a ChatGPT bevetésre kész verziója teljesen átformálhatja a világot.

2023. január 17., 20:53

Szerző:

Lázban tartja a davosi elitet a ChatGPT elnevezésű chatbot prototípus, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes megérteni a természetes emberi nyelvet, és ezáltal írott szöveget generálni. Egyelőre csak korlátozottan érhető el a program bétaverziója, mert a sok felhasználótól túlterhelődik a rendszer – írja a Reuters.

Egy biztos: a fejlesztés alatt álló, a demót messze túlszárnyaló verzió elementáris erővel változtathatja meg a világot – pedig képességeit egyelőre csak találgathatjuk. A davosi vezetők máris a bot fegyverként való felhasználásáról tanácskoznak egy Kínával kibontakozó konfliktus esetén.

A technológia széles körű felhasználási lehetőségeit ismertetve arra jutottak, hogy nem csak programozási asszisztensként, de a katonai fölényért folytatott globális versenyben is lépéselőnyhöz juttathatja használóját.

A konferencián részt vevő Microsoft egymilliárd dollárt fektetett a társalgó robotot üzemeltető San Franciscó-i székhelyű OpenAi-ba, a cég vezérigazgatója pedig elmondta: a robbanásszerűen fejlődő technológia teljesen át fogja alakítani a Microsoft összes termékét. A vállalat azon is dolgozott, hogy az OpenAI képgeneráló szoftverét hozzáadja a Bing keresőmotorjához, ezzel újabb kihívás elé állítva versenytársát, a Google-t.

(Kiemelt képünk: A résztvevők a Világgazdasági Fórum (WEF) éves ülésének egyik ülésén Davosban 2023. január 17-én. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.