Biztonságosan földet ért a Szojuz

Az orosz Szojuz űrkapszulával a Nemzetközi Űrállomás háromfős, orosz–amerikai–japán legénysége tért vissza a Föld körüli pályán eltöltött hat hónapi szolgálat után.

2014. május 14., 09:29

Az orosz repülésirányító központ közlése szerint a japán Vakata Koicsit, az orosz Mihail Tyurint és az amerikai Rick Mastracchiót szállító űrkapszula közép-európai idő szerint 3 óra 58 perckor landolt a kijelölt helyen, a kazah sztyeppén, Zsezkazgan várostól 147 kilométerre délkeletre – adta hírül az MTI.

A három asztronauta 187 napon töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), leszállóegységük a landolás előtt mintegy három és fél órával vált le az ISS-ről.

Jelenleg Steve Swanson amerikai és két orosz űrhajós, Alekszandr Szkvorcov és Oleg Artyomjev van az űrállomáson. Az őket váltó háromfős orosz–amerikai–német űrexpedíció május 28-án indul útnak a Bajkonurból.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes kedden jelentette be, hogy Oroszország nem kíván együttműködni 2020 után az Egyesült Államokkal a Nemzetközi Űrállomáson. A döntés azzal függ össze, hogy Washington az általa alkalmazott szankciók fényében nem bizonyult megbízható partnernek – tette hozzá Rogozin. Szerinte Oroszország 2020 után az ISS helyett „új, nagyobb távlatot ígérő űrkutatási programokra” fogja fordítani az eszközeit és szellemi kapacitásait.

A politikus azt is közölte, hogy Oroszország beszüntetheti orosz gyártmányú rakétahajtóművek szállítását az Egyesült Államoknak, ha Washington katonai célra használja őket. Ez a lépés szintén válasz az Oroszország ellen az ukrajnai válsággal kapcsolatban foganatosított amerikai szankciókra.

Az ukrajnai politikai válság miatt a NASA már korábban részlegesen leállította az együttműködést Oroszországgal, de kivételt tett azoknak a projekteknek – többek között az ISS-nek – az esetében, amelyekben az amerikaiak maguk is érdekeltek.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.