Bill Gates megoldást kínál a tanárhiányra

Jelentősen átalakíthatja az oktatást a mesterséges intelligencia: segítséget jelenthet a tanároknak és a diákoknak is a technológia fejlődése – legalábbis Bill Gates szerint.

2023. augusztus 27., 16:12

Szerző:

Bill Gates arról beszélt egy podcastban, hogy szerinte a jelenlegi szoftveres programok kevés segítséget jelentenek a legtöbb diáknak a tanuláshoz, de ez a mesterséges intelligencia előretörésével megváltozhat.

„Szerintem az AI olyan lesz, mint a kedvenc középiskolai nyelvtantanárod, aki kijavítja az esszéidet és jelzi, ha valamiben fejlődnöd kell” – idézi Gates szavait a CNBC nyomán a portfolio.hu.

Azt nem állította, hogy az AI akár részben átveheti az oktatás szerepét a tanároktól, azt viszont elmondta, hogy szerinte a technológia fejlődése a tanároknak és a diákoknak is segítséget jelent. Álláspontja szerint a túlhajszolt tanárokat segítheti például dolgozatok javításában, előkészítésében, a diákoknak pedig segíthet tanulni, főleg alacsonyabb jövedelmű családokban, ahol például nincs pénz magántanárra.

(Kiemelt kép: a Microsoft alapítója, Bill Gates felszólal a Global Fund Seventh Replenishment Conference-en New Yorkban, 2022. szeptember 21-én. Fotó: MANDEL NGAN / AFP)