Beszélni még nem, de palacsintát sütni már tud az első humanoid robot

Elkezdték az első humanoid robot tömeggyártását, hamarosan megjelenhet a háztartásokban is. 

2024. május 24., 11:06

Szerző:

A humanoid robot könnyedén megbirkózik az olyan feladatokkal, mint egy üdítős üveg kinyitása, a diótörés, a nehéz tárgyak szállítása, vagy a forrasztás. A Unitree Robotics május végén bemutatta az Unitree G1 humanoid robotot. A modell egy olyan speciális robot, amelynek külseje nagy mértékben hasonlít az emberéhez, valamint képes a különböző emberi gesztusokat és mozdulatokat megvalósítani – írja az Origó. 

Ezeket a robotokat elsősorban feladatok automatizálására használják, ugyanakkor alkalmasak arra is, hogy emberek számára tervezett környezetben végezzenek monoton, vagy akár az ember számára veszélyes feladatokat. Az ipari termelés átalakulásával foglalkozó forgatókönyvek szerint várhatóan a jövőben a mezőgazdaságban, az építőiparban és más területeken is humanoid robotokkal fogják javítani a termelékenységet.

A humanoid robot elképesztően rugalmas, hátraszaltózni is tud 

Az új Unitree G1 robot 127 centiméter magas és 35 kilogrammot nyom. Járási sebessége körülbelül 2 m/s. A modell nagy ízületi mozgástérrel rendelkezik, flexibilitása meghaladja a hétköznapi emberek képességeit, így az alapfunkció mellett (pl. felállás, ülés, tánc) olyan komplex mozdulatokat is végre tud hajtani, mint a hátraszaltó. Képes összeszedni a tojásokat anélkül, hogy összetörné és palacsintát is tud sütni. 

G1 Intel RealSense D435-tel és LIVOX-MID360 3D lidarral van felszerelve, amely 360°-os érzékelést tesz lehetővé. Ezek a szenzorok erős hardveralapot biztosítanak, amely lehetővé teszi a G1 számára, hogy pontosabban legyen képes feltérképezni a környezetét. A G1 tápegység modul két órányi akkumulátoridőt és gyors szétszerelést támogat. A robot ára a  jelenlegi árfolyamot átszámítva kicsit több, mint 8 millió forintot (+ÁFA) kell fizetnie annak, aki egy ilyet szeretne.

A Therobotreport cikke szerint azonban, kicsi mérete kizárja, hogy helyettesítse az emberi munkaerőt. Egyszerűen azért, mert magassága nem teszi lehetővé például egy egy átlagos konyhapultot elérjen. A kérdés tehát továbbra is az, hogy milyen piacra tervezték az Unitree G1-et. A lap azt írja, hogy belépő árával, fürge kinematikai kialakításával, nagy közös működési tartományával és opcionális funkcióival a G1 kiváló kutatási platform lehet az egyetemi laborok számára. A G1 gyorsabb kezdést kínálhat egy olyan laboratórium számára, amely platformot szeretne új, megtestesült AI-algoritmusok kifejlesztéséhez. A Unitree G1 első példányait 2024 utolsó negyedévében szállítják majd le a közép- és kelet-európai régióba.

(Kiemelt képünk forrása a Unitree oldalán közzétett videó képernyőfelvétele)