A robotok már nem a spájzban, de a szánkban vannak

Munkába álltak az első robotfogorvosok. Féljünk vagy sem a megjelenésüktől...? A választ Dr. Dergez Márk, a MindentMent Fogászati rendelő szakorvosa adta meg a Jazzy Rádió műsorában.

2023. október 24., 11:45

Szerző:

Egyelőre nincs ok a félelemre, mivel jelenleg egy missouri fogorvos csapat számára engedélyezték az elmúlt évben, hogy fogászati robot is elláthassa a betegeket – válaszolta meg a kérdést röviden Dr. Degez Márk.

„A rendhagyó technikát egyelőre az implantációs beavatkozások terén használják. A betegellátás minél gyorsabb és optimálisabb kiszolgálása érdekében vetették be”

 – tette hozzá. A kísérlet valószínűleg sikeres, mivel eddig több mint kétszáz sikeres műtét során több mint 23 000 implantátum beültetését végezték el a „robotasszisztensek” segítségével.

A technika megérkezhet Magyarországra is, mivel már felvették a kapcsolatot az amerikai gyártóval.

„A robottechnika adaptálhatóságát már elkezdték vizsgálni, a MindentMent igazgatója, Aranyi Rita már fel is vette a kapcsolatot a robotot gyártó vállalattal. Azt gondoljuk ugyanis, hogy számos területen nyújthat komoly előrelépést az új technika használata”

– mondta a szakember.

Véleménye szerint hasznos és forradalmi innovációról van szó, mivel a robottechnika kiváló precizitást nyújtó lehetőség. Csökkenti, de akár ki is küszöbölheti azokat az emberi hibákat, amik szabadkézi tevékenység során megeshetnek. „Nem mellékesen sokkal jobb életminőséget nyújthat a páciensnek ez a fajta beavatkozás”. 

A robottechnika használata eddig sem volt ismeretlen az egészségügyben, mint például a fizikoterápia, rehabilitáció vagy akár a szemműtétek. A fogászattal kapcsolatban azonban az emberek némileg érzékenyebbek, elvégre a szánkban tevékenykedhet egy gép. Miként lehet ezt a bizalmi gátat átlépni egy robot esetében?

„Természetesen az emberi tényező ebben az esetben is fennáll, hiszen nem egy robottal hagyjuk magára a pácienst, hanem az orvos irányítja továbbra is a műveletet”

– magyarázta Dr. Degez Márk. „Mindenesetre hatékonyabbá teszi az orvosok munkáját, legalábbis ezt várjuk, ha megérkezik hozzánk is ez a technológia.”

Maga a rendszer egy szoftverre épül, ami egy fúróval és egy robotkarral párosul – tette hozzá. Mindez az implantációk minél pontosabb precizitását és gyorsabb elvégzését is segíti, „akár órákat is megspórolhatnak a kezelés során”. Ez pedig összességében költséghatékony is lehet.

„Nincs jó terápia megfelelő tervezés nélkül s ez utóbbit eddig nem tapasztalt minőségben segítheti a robottechnológia. A végső döntés és felelősség továbbra is az orvosok kezében marad” – nyilatkozta a Jazzy Rádió keddi Business Class adásában dr. Dergez Márk, a MindentMent Fogászati rendelő szakorvosa.

https://we.tl/t-7qkZrOdHKI

(Kiemelt kép: illusztráció. Forrás: MindentMent Fogászati Rendelő FB-oldal)